Sundbyberg trafikskola

Beräkna reaktionssträckan med vår enkla kalkylator

Att beräkna reaktionsträckan är inte helt glasklart för alla som håller på att ta körkort. Låt oss därför kika på hur man enkelt räknar ut reaktionssträckan samt vad begreppet egentligen innebär.


Till din hjälp har du här vår superenkla kalkylator som hjälper dig att räkna ut reaktionssträckan. Se dock till att lära dig att beräkna den utan kalkylatorns hjälp då du kommer behöva kunna det på ditt teoriprov.


OBS det finns två formler som man kan använda för att räkna ut reaktionssträckan och därför har vi tagit fram en kalkylator för vardera, en förenklad och en mer exakt. Du hittar mer information kring dessa längre ner på sidan.



Förenklade uträkningen







Exakta uträkningen





Vad menas med reaktionssträcka?

Reaktionssträckan är kort och gott den sträcka som bilen hinner färdas från det att du som förare upptäcker faran tills att du börjar bromsa.


Längden på reaktionssträckan påverkas av två saker, reaktionstiden hos föraren samt hastighet på bilen.


Förarens reaktionstid

Reaktionstiden skiljer sig en aning från person till person men man brukar säga att den normalt sätt ligger mellan 0,5 och 2 sekunder, där den generella/normala reaktionstiden är 1 sekund och brukar vara det man använder i körkortsfrågorna om inget annat anges. 


Statistik har visat att personer mellan 45 till 54 år är de som har bäst reaktionstid tack vare att de oftast har mer erfarenhet av att köra bil, samtidigt som de fortfarande är skarpa i sinnet.


Bilens hastighet

Man brukar säga att reaktionssträckan ökar proportionellt mot hastighetsökningen vilket innebär att om du kör dubbelt så fort så blir reaktionssträckan dubbelt så lång. Alltså, till exempel när du kör i 80 km/h så är reaktionssträckan dubbelt så lång som när du kör i 40 km/h.


Alkohol, droger, ouppmärksamhet och trötthet är alla exempel på faktorer som förlänger reaktionstiden och på så vis gör reaktionssträckan längre. 


risk 1 utbildningen som är ett obligatoriskt moment i din körkortsutbildning får du lära dig mer kring allt detta.


Så här räknar du ut reaktionssträckan 


Förenklade uträkningen 

Stryk den sista siffran i hastigheten och multiplicera sedan med reaktionstiden (som generellt sätt är 1 sekund om inget annat sägs) och multiplicera även med siffran 3. 3 är ett förenklat tal som används för omvandling från km/h till m/s (meter per sekund).


Exempel:

  • Reaktionssträcka 30 km/h

    1. 30 km/h = 3
    2. 3 * 1 * 3 = 9 m


  • Reaktionssträcka 90 km/h

    1. 90 km/h = 9
    2. 9 * 1 * 3 = 27 m


Exakta uträkningen 

Om vi istället använder oss av den mer exakta metoden för att räkna ut reaktionssträckan så tar vi hjälp av följande formel.


Reaktionsträcka = (v * t) / 3,6


Här står v för bilens hastighet, t står för reaktionstiden i sekunder och 3,6 är ett fast tal för att konvertera hastigheten från km/h till m/s. Låt oss kika på två exempel där vi använder samma hastighet som i den förenklade uträkningen.


Exempel:


Reaktionssträcka 30 km/h

  • (30 * 1) / 3,6 = 8,3 m


Reaktionssträcka 90 km/h

  • (90 * 1) / 3,6 = 25 m


Sammanfattning

Att beräkna reaktionssträckan kan kanske till en början verka lite knepigt men som du kanske märker så är det inte omöjligt. Kom ihåg, på teoriprovet behöver du inte kunna beräkna reaktionssträckan med hjälp av den exakta metoden, utan det räcker med att använda den förenklade metoden för att räkna fram en bra uppskattning. Använd gärna vår kalkylator för att kontrollera att du räknat rätt.