Sundbyberg trafikskola

Tips för din första bil


När du väl har tagit ditt efterlängtade körkort är det dags att börja titta sig omkring efter en bil. Har man aldrig ägt en bil förut är sannolikheten stor att man känner sig osäker kring hur man ska gå tillväga för att införskaffa en bil eller vad man bör tänka på vid själva bilägandet. Hjälp som man inte riktigt kan få genom att läsa teoriboken. 


Vi utger oss inte för att vara någon bilhandlare eller bilverkstad av något slag men då vi på Sundbyberg Trafikskola har ett gediget bilintresse så har vi köpt och ägt en och annan bil genom åren. Genom dessa har vi lärt oss ett och annat kring bilägande som vi här gärna vill dela med oss av för att förhoppningsvis ge dig som blivande bilägare lite hjälp på traven. Tanken är alltså att förse dig som framtida bilägare med övergripande information och tips gällande införskaffningen, ägandet, samt försäljningen av din första bil. Nu åker vi!


Tips för din första bil efter körkortet

Skaffa bil 


Så i vilken ände ska du börja för att lista ut vilken bil som är rätt för dig? Det finns onekligen många saker du bör tänka på men i grund och botten så handlar allt om vilka förutsättningar du har och vilket behov bilen ska uppfylla. 


Budget

Börja med att fundera kring hur mycket du är villig att betala för en bil då det kommer underlätta sökprocessen. Att göra en budget med alla bilkostnader är därför ingen dum idé. Inköpsvärde, skatt, försäkring, service och reparationer, tvätt och parkering är alla poster som är bra att ta med. 


Biltyp

Den kanske roligaste punkten att fundera kring är vilken typ av bil du ska skaffa och det beror givetvis på vad du planerar att använda bilen till. Vilken storlek på bil behöver du, vilket märke föredrar du, vilket drivmedel ska bilen gå på, val av växellåda, ska den vara framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven etc. För att underlätta denna process kan man tex använda sig av Blocket.se och deras filtreringsfunktion för att på så vis filtrera fram bilmodellerna som passar just dina behov. När du vet vilka bilmodeller du är intresserad av är det sen klokt att läsa på lite om dom. Det är nämligen inte ovanligt att vissa modeller råkar ut för samma problem (fabrikationsfel) och genom att vara påläst så slipper du potentiella överraskningar.


   Ägandeform

    I dag finns det en rad olika sätt att få tillgång till bil där det vanligaste är att man antingen köper eller leasar en bil. Vilket av dessa alternativ som passar just dig beror återigen på vad du som person har för behov och krav. I sektionerna nedan går vi igenom dom olika ägarformerna för att du ska kunna skapa dig en uppfattning om vad som passar dig. Fokus kommer ligga på köp av bil då det finns mer saker att tänka på kopplat till denna ägandeform. 


    Köpa ny bil


    Gillar du friheten att kunna köra så många mil du vill per år eller ha möjligheten att kunna sälja bilen precis när du vill så kan det vara klokt att köpa en bil. Antingen kan du köpa en sprillans ny bil eller en begagnad. En ny bil brukar förknippas med ett problemfritt bilägande i alla fall under dom första åren när garantierna gäller. Med garantier syftar vi framför allt på nybilsgarantin som är den garanti som ska täcka fel såsom fabrikationsfel (inte slitage). 


    Att köpa en ny bil kan dock innebära en stor kostnad och därför kräva att man tar lån. Vanligtvis krävs då minst 20% av bilens försäljningspris i kontantinsats och det resterande lånebeloppet ska betalas av på allt från 12 till 84 månader. Värt att veta är att många nya bilar tappar större delen av sitt värde dom första tre åren. Är man rädd för den stora värdeminskningen kan det därför vara klokare att istället titta på en bil som har några år på nacken.


    Tycker man priset för en viss bilmodell som man är intresserad av är lite för högt kan man alltid försöka pruta eller deala tills sig någon form av extrautrustning såsom t.ex vinterhjul. Köpa bil på "fel" årstid är en annan taktik för att få ner priset. Efterfrågan på sommarbilar under vintern brukar vanligtvis inte vara särskilt stor och med en låg efterfrågan samtidigt som återförsäljarna gärna inte vill ha bilar i lager som står och kostar pengar, har du här en möjlighet att göra dig en hacka. Att köpa en utgående bilmodell kan också vara ett sätt. Utgående modeller brukar vanligtvis säljas till ett rabatterat pris, kanske inte till vilket pris som helst men det finns ofta klipp att göra. Testa dig fram!


    Köpa ny bil

    Köpa begagnad bil


    Bilhandlare

    Begagnade bilar finns det gott om på diverse annonssajter på internet. Du kan välja att köpa begagnade bilar via en bilhandlare eller från en privatperson. Om du väljer att köpa från en bilhandlare får du oftast en kortare garanti på köpet som gäller under några månader. Se bara till att kolla upp så att det är en seriös bilhandlare du har att göra med samt läs igenom vad garantin faktiskt innebär för att slippa otrevliga överraskningar om bilen skulle börja strula framöver. Värt att nämna är att vid köp från en bilhandlare gäller även konsumentköpslagen. 


    Vissa återförsäljare säljer även lätt begagnade bilar som är genomgångna av återförsäljarna själva enligt en rad olika punkter för att säkerställa att bilen är i gott skick. Ett exempel på detta är Audi och deras Audi Approved bilar. Detta garanterar inte att bilen kommer vara problemfri framöver men det kan vara en extra trygghet för dig som känner dig osäker på att köpa en begagnad bil. 


    Privatperson

    Köper man istället bil av en privatperson så brukar inköpspriset vanligtvis vara aningen lägre men det ställer desto högre krav på dig som bilköpare att själv säkerställa bilens skick. Alla bilar kommer högst troligen strula på ett eller annat vis under sin livstid men man kan minska denna risk genom att köpa en bil i gott skick och på så vis reducera dom oväntade kostnaderna om något skulle gå sönder. När du hittat en bil du är intresserad av gäller det därför att gå igenom bilen noggrannt. Och kom ihåg, det som står i annonsen behöver tyvärr inte alltid stämma överens med verkligheten.


    Allmänt

    • Kolla hur många ägare bilen haft. Bilar med få ägare tenderar att vara i bättre skick än bilar som haft många ägare på kort tid
    • Kontrollera bilens servicehistorik. Är bilen inte servad enligt serviceintervallerna kan det medföra att bilen går sönder i förtid med otrevliga kostnader till följd
    • Kolla så att miltalet stämmer med siffrorna som registrerats i samband med besiktningen
    • Kontrollera att det inte finns några skulder på bilen i form av obetalda felparkeringsböter, fordonsskatt mm.
    • Kontrollera att personen som säljer bilen faktiskt är ägaren till bilen samt betala aldrig något förens du skriver på ägarbeviset
    • Transportstyrelsen, carfax, biluppgifter.se, car.info är alla bra källor för att få fram information om bilen du är intresserad av


    Utvändigt

    • Åk gärna inte och kika på en bil när det är mörkt ute då skador blir betydligt svårare att identifiera. Bilen bör givetvis även vara tvättad vid visningstillfället
    • Titta efter skador längs karossen såsom repor, bucklor och sprickor. Är det något som man verkligen ska se upp för så är det rost. Kolla därför ställen som brukar vara utsatta för smuts och salt såsom dörrkanter och skärmkanter 
    • Kolla under bilen för läckage. En bil ska aldrig läcka olja
    • Bilens lampor och strålkastare ska givetvis fungera korrekt
    • Kontrollera både sommar- och vinterdäckens skick och mönsterdjup
    • Öppna motorhuven och kolla oljenivån, för lite olja kan vara ett tecken på slarvigt underhåll


    Invändigt

    • Kolla så att elektroniken i bilen funkar som den ska. Ljudsystemet, ACn och elhissarna är exempel på saker som kan bli kostsamma att reparera
    • Kolla att inredningen är hel och fin


    Provkörning

    • Provkör bilen och kontrollera att bilen inte drar snett när du kör. Det kan innebära att en framvagnsinställning behöver göras samt att däcken har blivit snedslitna
    • Känn även efter hur bromsarna tar. En bil ska inte skaka eller dra snett i samband med inbromsning
    • Att provköra bilen på en ojämn väg alternativt på gupp är bra för att lyssna efter missljud och höra om något är trasigt i framvagnen såsom länkarmar och spindelleder
    • Lyssna även på hur motorn låter vid tomgång och gaspådrag, onormala ljud eller vibrationer är inget som ska finnas


    OBS! bara för att bilen du kikar på kanske råkar ha några brister behöver det inte betyda att det är ett dåligt objekt, men priset bör i alla fall sänkas så att du som blivande ägare har möjlighet att åtgärda dessa fel.


    Köpa begagnad bil

    Privatleasing


    När du köper en bil blir du automatiskt ägare av bilen, något som inte är fallet när du leasar en bil. Leasing innebär istället att du långtidshyr bilen från ett företag som istället äger bilen. Du slipper på så vis betala en kontantinsats och istället betalar du en fast avgift varje månad till bilfirman. Leasingavgiften påverkas framför allt av leasingtiden och den årliga körsträckan men även vilken typ av bil det är. Leasingavtalet brukar vanligtvis sträcka sig mellan 24 och 36 månader och ofta ingår även service och någon form av försäkring i månadskostnaden. Viktigt att tänka på är dock att du läser igenom avtalet noggrannt för att se vad som ingår för just din bil. Det kan nämligen skilja sig en del beroende på biltyp och märke.


    Du har möjlighet att leasa både nya och begagnade bilar och när leasingtiden går ut kan du välja att antingen köpa loss bilen eller lämna tillbaka den. Vid inlämningen går bilfirman igenom bilen och kontrollerar bilens skick. Skulle det vara så att det är onormalt slitage på bilen dvs slitage utöver det "normala" så får du betala en extra avgift.


    Leasing är alltså för dig som på förhand vill veta hur mycket ditt bilägande kommer kosta i månaden och där den enda egentliga rörliga kostnaden är bränslet. Ett bekymmersfritt bilägande helt enkelt. Dock innebär leasing oftast att totalkostnaden blir något högre än om du hade köpt bilen samt att du blir låst/bunden under en längre tid. Om det är värt den extra kostnaden eller inte kan bara du avgöra.


    Privatleasing av din första bil

    Äga bil


    När du väl har skaffat din första bil, oavsett om du leasar eller har köpt bilen, gäller det att ta hand om den. En välskött bil är inte bara trevligare att titta på utan den brukar dessutom ha ett bättre andrahandsvärde jämfört med en misskött bil. Genom att vårda din bil har du även chansen att upptäcka mindre fel innan dom förvärras och blir till allvarligare bekymmer. 

    Underhåll


    • Serva alltid bilen enligt bilens serviceschema, dvs utför den service som rekommenderas och gör detta enligt intervallerna som anges. Detta är extra viktigt om du har köpt en bil som fortfarande har garantier från antingen bilföretaget eller ditt försäkringsbolag. Skulle bilen börja strula och du inte har servat den enligt serviceschemat kan det innebära att garantin inte täcker felet. Detta gäller även för reparationer. Valet av bilverkstad spelar också en viktig roll där dom flesta bilhandlare har som krav att man servar bilen hos en auktoriserad märkesverkstad 
    • Glöm inte att få en stämpel i serviceboken alternativt digitalt och spara alla eventuella kvitton då det underlättar vid en framtida försäljning
    • Tvätta bilen med jämna mellanrum för att förhindra att smuts och salt på sikt leder till rostangrepp på bilen 
    • Vill du undvika smårepor i samband med biltvätt så håll dig borta från automatiska biltvättar med borstar då det finns risk att smuts fastnar på borstarna och repar lacken. Tvätta bilen själv i en tvätthall brukar istället rekommenderas. Avfettningsmedel, en hink, bilschampoo och en smutsfri svamp är allt som behövs
    • Vill man få bilen extra fin i lacken kan man alltid vaxa och polera bilen lite då och då
    • Har bilen skinnsäten är det ingen dum idé att smörja in sätena för att förhindra att skinnet slits och på sikt spricker


      Underhåll av din första bil

      Allmänt


      • Jämför försäkringsbolag lite då och då för att hitta det bästa priset för din bil. Glöm bara inte att läsa igenom villkoren och vad som ingår i försäkringen då det kan skilja mellan försäkringsbolagen
      • Om du av någon anledning inte använder bilen lika mycket som du brukar kan ett tips vara att reducera den årliga uppskattade körsträckan i försäkringsavtalet för att på så vis sänka försäkringskostnaden en aning. Använder du inte bilen alls under några månader så kan du alltid ställa av den och spara några kronor även där
      • Planerar du att röka i bilen så ta dig en funderare då det drar ner andrahandsvärdet ordentligt
      • En bil är givetvis till för att användas men var medveten om att ju mer du milar bilen desto mer sjunker den i värde


      Allmänt om din första bil

      Sälja bil


      Leasar du en bil så behöver du endast lämna tillbaka den till bilhandlaren du hyrt bilen av när leasingtiden är över. Har du däremot köpt en bil och du av någon anledning behöver sälja den så finns det en del saker som kan vara bra att känna till.

      Bilhandlare


      Det bekväma alternativet är för många att sälja sin bil till en bilhandlare då det oftast går snabbare och anses vara en tryggare affär jämfört med att sälja bilen privat. Hos en bilhandlare har du även möjligheten att byta in din nuvarande bil mot någon annan bil hos bilhandlaren. Har du däremot tålamodet och orken att sälja bilen privat så kan du oftast få ut lite mer pengar för bilen.


      Valet av bilhandlare är i dag näst intill oändlig med allt från lokala märkesbilfirmor, företag som köper din bil online, till bilförmedlare där du kan lämna in din bil på försäljningsuppdrag. Oavsett val så är det viktigt att kolla upp företaget och kontrollera att det är en seriös aktör som du har att göra med. Glöm inte heller att ange all extrautrustning som bilen har till bilhandlaren så att du får ett så bra pris som möjligt för din bil.


      Sälja din första bil via bilfirma

      Privat


      Väljer man istället att sälja bilen privat så kanske den första funderingen man har är hur mycket man ska begära i pris. Ett vanligt sätt är att kolla på t.ex Blocket vad bilar av samma modell och med snarlikt miltal och utrustning annonseras för. Andra saker som är bra att tänka på vid försäljning är:


      • När du skriver din annons så var ärlig med hur skicket på bilen är och vad som ingår. Att åka och kolla på en bil som inte alls visar sig vara som annonsen beskriver uppskattas inte av någon
      • Ta bra bilder och se till att bilen är ren och fin även vid visningstillfället. Första intrycket är superviktigt
      • Se till att ta fram viktiga papper och kvitton till bilen, även extranyckeln
      • Vid eventuell provkörning av bilen så be om att få se giltigt körkort och att följa med i bilen är ingen dum idé. Du står trots allt fortfarande som ägare på bilen
      • Vid försäljning så skriv ett tydligt kontrakt på vad som ingår, kända skador mm. Blocket har t.ex en enkel och bra mall för detta som båda parterna signerar med bank-ID
      • Swish eller banköverföring är vanliga betalningsmetoder. Har du lån på bilen behöver affären vanligtvis ske på en bank om du nu inte kan lösa lånet själv innan
      • Ägarbytet görs smidigt och enkelt med hjälp av transportstyrelsens app 


      Sälja din första bil privat

      Kontakta oss på Sundbyberg Trafikskola


      Förhoppningsvis gav denna lilla guide dig något av värde inför din första bil. Har du några frågor eller synpunkter gällande innehållet är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi önskar dig lycka till med din första bil och hoppas att du hittar en som du trivs med. Ta hand om er!      ...