Sundbyberg trafikskola

Handledarkurs för körkort i Stockholm


Handledarkursen eller handledarutbildningen, alternativt introduktionsutbildningen som den också kallas, är en kurs för körkort som vi tillhandahåller här i Stockholm, Sundbyberg.


Planerar du att ta körkort och vill övningsköra privat med en egen handledare och bil så måste du gå denna kurs. Både du som ska ta körkort samt din handledare måste gå kursen men ni kan genomföra den vid olika tillfällen om så skulle önskas.


Handledartillståndet är giltigt i 5 år och som elev kan du ha flera olika handledare om du känner att det är nödvändigt. 


Pris för handledarkurs på Sundbyberg Trafikskola
Handledarkursen hålls kvällstid på Sundbyberg Trafikskola
Handledarkursen hålls i vår lokal i Sundbyberg
Handledarkursen utförs på svenska

299 kr

Ordinarie pris: 399 kr


Tisdag & Torsdag

kl.18:00 - 21:30


Järnvägsgatan 10B,

Sundbyberg

Dvs 15 meter till vänster om Järnvägsgatan 10


Svenska


...

Ansöka om att bli handledare

Förbereda sig inför handledarkurs i Sundbyberg


Elev


För att kunna gå handledarkursen behöver du som elev vara över 15 år och 9 månader samt ha ansökt om körkortstillstånd. Om detta inte har gjorts till kursen kan vi på trafikskolan inte rapportera till Transportstyrelsen att eleven har gått kursen då det helt enkelt inte finns någon användare i deras system att koppla godkänd handledarkurs mot. Du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.


Handledare


Handledaren behöver ansöka om att bli handledare för eleven hen ska övningsköra privat med. Detta görs genom att skicka in en ansökan om handledarskap hos Transportstyrelsen för sig och eleven. Det här är dock något som kan göras efter man gått handledarkursen om så önskas. Handledartillståndet eller handledarbeviset som det också kallas är för tillfället gratis att ansöka om. 


Krav för att bli handledare


För att du ska kunna bli godkänd som handledare krävs att följande krav är uppfyllda:


 • Du ska ha fyllt 24 år
 • Du behöver ha haft B-körkort i sammanlagt minst 5 år under dom senaste 10 åren
 • Du som handledare har ett giltigt körkort från antingen Sverige alternativt ett annat land inom EES
 • Genomgått handledarkursen 


Från och med den 1 december 2021 kan du vara handledare åt max 5 st elever samtidigt.


En inte så lämplig handledare


Du kan däremot inte bli handledare om:


 • Du under dom senaste 3 åren haft ditt körkort återkallat mer än 3 månader på grund av att du brutit mot någon viktig trafikregel så som till exempel kört mot rött ljus eller kört för fort
 • Du någon gång under dom senaste 3 åren haft ditt körkort återkallat på grund av antingen rattfylleri, otillförlitlighet ur nykterhetssynpunkt eller grovt brott
 • Ditt körkort under dom senaste 3 åren omfattats med villkor om alkolås
 • Du redan är godkänd handledare åt 5 st elever


Vad gör man på handledarkursen?


Elev & handledare


Se till att ta med er giltig legitimation samt kom i tid till kursen då minimitiden 3 timmar är ett krav från Transportstyrelsen för att kunna bli godkänd.


Sundbyberg Trafikskola


Kursen hålls kvällstid i vår lokal mitt i centrala Sundbyberg. Trots att vi enbart har strax över 3 timmar på oss för att gå igenom allt på kursen tar vi naturligtvis en paus för att sträcka på benen. Vi bjuder givetvis på fika samt en engagerad och erfaren trafiklärare som håller i kursen.

Handledarkursen syftar kort sagt till att ge dig som elev förutsättningar för att lyckas med din privata övningskörning. Här får du bland annat insikt kring kraven som kan behöva ställas på både handledaren och eleven, samt tips och råd kring viktiga saker du bör tänka på under övningskörningen.


Handledarutbildningen ska som sagt ge den blivande handledaren och eleven råd och vägledning inför både den privata övningskörningen och förarutbildningen i övrigt. Handledarutbildningen ska alltså bidra till en effektiv utbildning och till ökad säkerhet såväl under som efter körkortsutbildningen.

Målet med kursen är därför att:


 • Hjälpa till att strukturera övningskörningen 
  så att den blir säkrare och mer effektiv

 • Minska antalet olyckor genom att skapa säkrare nyblivna förare
 • Gå igenom för säkerheten viktiga faktorer samt regler för övningskörning


Handledarkurs i vår lokal i Sundbyberg

Efter godkänd handledarkurs

Efter godkänd handledarkurs - handledarbevis


Sundbyberg Trafikskola


Efter handledarkursen rapporterar vi på Sundbyberg Trafikskola omedelbart in till Transportstryrelsen att handledaren och/eller eleven har gått kursen. Vanligtvis tar det cirka 2-3 veckor att få handledarbeviset utskickat till sig men har man en digital brevlåda så som till exempel Kivra brukar det gå lite snabbare.

Elev & handledare


Glöm inte att ansöka om handledartillståndet om detta inte redan har gjorts. När väl handledartillståndet har blivit godkänt och eleven fyllt 16 år är det bara att sätta igång att övningsköra. Körkortstillståndet samt handledartillståndet ska ni givetvis ha med er i bilen när ni är ute och övningskör.


Lycka till med övningskörningen och glöm inte att är det någonstans i livet uttrycket ”du lär dig av dina misstag” gör sig gällande så är det när du övningskör. Gör du fel så skratta åt det och fortsätt testa dig fram. En avslappnad elev lär sig lättare. Förstår du inte varför du gör fel så ber du förstås din handledare förklara och skulle du behöva ytterligare hjälp så kan du alltid höra av dig till oss.


Boka handledarkursen


Är du intresserad av att gå handledarkursen hos oss i Stockholm så bokar du den enkelt genom att klicka på knappen nedan. Du tas då till vår bokningssida som vi har via Trafikskola Online. Där är det bara att välja en tid som passar dig alternativt er. Kursen hålls i vår lokal på Järnvägsgatan 10B i Sundbyberg, ett stenkast från till exempel Solna och Bromma.


Har du några frågor angående handledarkursen så kontaktar du givetvis oss så hjälper vi dig att komma vidare med din körkortsutbildning. 


...