Sundbyberg trafikskola

Vägen till körkort: steg för steg


Att ta körkort är en process som består av ett antal steg som vi här har försökt sammanfatta på ett så enkelt sätt som möjligt.


Videon intill från Transportstyrelsen i kombination med den sammanfattade femstegsprocessen nedan innehåller allt du behöver veta för hur du ska bära dig åt för att ta ditt efterlängtade körkort. Är det något som du inte förstår och vill ha en mer detaljerad förklaring kring så hör du givetvis av dig till oss så hjälper vi dig.

Körkortstillstånd för B körkort för att övningsköra

Steg 1 - Körkortstillstånd

För att kunna börja övningsköra privat som såväl på en trafikskola krävs ett körkortstillstånd. Det finns för tillfället inte någon åldersgräns för att kunna skicka in ansökan om körkortstillstånd, men eftersom att du inte kan börja övningsköra förens du fyllt 16 år är det därför ingen vits att skicka in ansökan innan dess. 


I samband med att du ansöker om körkortstillstånd måste du fylla i en hälsodeklaration samt komplettera din ansökan med ett optikerintyg, det vill säga du behöver utföra en synundersökning. Vi utför inga syntest på trafikskolan men du kan göra detta hos din närmsta optiker. Ofast är en sådan synundersökning billigare än ett vanligt syntest och det är vanligtvis drop-in som gäller hos diverse optiker. 


Själva ansökningen är kostnadsfri och det tar normalt mellan 2 till 4 veckor att få körkortstillståndet godkänt och hemskickat till dig. Tillståndet är giltigt i 5 år och du ansöker om körkortstillstånd på Transportstyrelsens hemsida.


Ansök handledartillstånd vid privat övningskörning för.b körkort

Steg 2 - Handledartillstånd

När du väl har fått ditt körkortstillstånd godkänt kan du direkt börja övningsköra via en trafikskola. Planerar du istället att övningsköra privat behöver du även ansöka om ett handledartillstånd för dig som elev och din handledare. Båda måste ha genomfört handledarkursen (eller introduktionsutbildningen som den också heter) för att kunna ansöka om tillståndet. Handledartillståndet är även det giltigt i 5 år. 


Vi tillhandahåller handledarutbildningen i vår lokal i Sundbyberg och du hittar mer utförlig information kring hur kursen går till och hur du bokar den genom att klicka på knappen nedan.


Övningsköra och plugga teori för B-körkort

Steg 3 - Övningsköra och plugga teori

När ovanstående steg är färdiga och du har alla tillstånd som du behöver är det nu dags att sätta igång och börja plugga teori samt övningsköra. Teorin lär du dig antingen genom att plugga i fysiska körkortsböcker eller med hjälp av teorimaterial online. Mer information kring vad vi erbjuder för typ av körkortsteori hittar du genom att klicka på knappen nedan.



Själva övningskörningen kan som sagt antingen ske privat eller via trafikskola. En kombination av dessa är vanligtvis att rekommendera där du använder dig utav trafikskolans kunskap och kombinerar det med att mängdträna genom övningskörning privat. Ett bra recept för att bli en duktig bilförare samtidigt som du håller nere kostnaderna genom att spara pengar på körlektioner. 


För att lyckas med sin körkortsutbildning på bästa sätt brukar man även rekommendera att man övningskör förhållandevis intensivt samtidigt som man pluggar körkortsteori flitigt parallellt med sin övningskörning. Ha även ett konkret mål för när du vill ha ditt körkort i handen då det hjälper att hålla motivationen uppe. 


Oavsett om man väljer att övningsköra privat eller på en trafikskola så rekommenderar vi att man följer utbildningsplanen här nedan för att lättare kunna bedöma elevens körkunskaper.


Utbildningsplanen


  1. Körställning (redan här kan man lite lätt börja lägga in säkerhetskontroll om det passar)

  2. Grundläggande manövrering (det vill säga dragläge, krypkörning, start & stanna)

  3. Växling (moderna automatväxlade bilar har ofta olika växelprogram du bör känna till)

  4. Lutning (allt ovan ska kunna tillämpas i mot- och medlutning)

  5. Backning (vissa övar även parkering här men ALDRIG utan att få övning 1-5 godkända först)

  6. Samordnad manövrering / Knyta ihop övning 1-5 självständigt (samt läxa väjningsregler till övning 7)

  7. Inledande tätort (väjningsregler, grundläggande placeringar och framförallt avsökning, hastighetsanpassning och riskmedvetenhet)

  8. Inledande landsväg (samma fokus som ovan och att kravet ökar på tempoväxlingar på något högre hastighetsområden)

  9. Körning gator med mer trafik (som nivå 7 och kräver tätare trafik då fokus på samspel ökar)

  10. Vändning och parkering (dessa övningar ska kunna tillämpas självständigt på övning 12-20)

  11. Körfältsval/byten och cirkulationsplatser

  12. Följa anvisningar mot mål

  13. Tillämpningsövning (på övning 9-12 i avancerad och varierad trafik, gärna rusningstrafik)

  14. Landsväg

  15. Motorväg och motortrafikled

  16. Möten och omkörning på övning 14-15

  17. Tillämpningsövning (på övning 14-16, öva även järnvägskorsning simulera motorfel och ev åtgärder)

  18. Mörkerkörning

  19. Körning på halt väglag

  20. Utbildningskontroll (låt gärna en ny handledare testa din körning med nya objektiva ögon)
Riskettan och risktvåan i Sundbyberg och Bromma

Steg 4 - Riskutbildning 1 & 2

För att kunna utföra teoriprovet samt körprovet måste du ha gått två stycken riskutbildningar. Risk 1 eller riskettan är den första riskutbildningen och är en teoretisk sådan som vi rekommenderar att man går relativt tidigt i sin körkortsutbildning. Detta för att redan under sin övningskörning bli mer medveten om risker associerade med trötthet, alkohol och droger i trafiken. Risk 2 eller halkbanan är istället mer praktiskt lagt och för att få ut så mycket som möjligt av denna utbildning bör man istället gå den mot slutet av sin körkortsutbildning.


Riskutbildningarna är giltiga till dagen du klarar ditt körkort alternativt i 5 år. Vill du veta mer i detalj vad dessa riskutbildningar handlar om samt hur dom går till så klickar du på någon av knapparna nedan.


Uppkörning och teoriprov för B körkort

Steg 5 - Kunskapsprov & körprov

Till sist är det dags att utföra teoriprovet även kallad kunskapsprovet, och uppkörningen som också kallas körprovet. Proven måste inte bokas samtidigt men det är att föredra, där teoriprovet måste vara godkänt innan du kan utföra uppkörningen. Alltså kan man inte göra uppkörningen innan teorin.


Giltighetstiden för teoriprovet är 4 månader vilket alltså innebär att du har 4 månader på dig att klara uppkörningen. Lyckas du inte med det måste du tyvärr göra om teoriprovet.


När det kommer till själva uppkörningen har du som elev valet att antingen köra upp som "privatist" med trafikverkets hyrbil eller köra upp med din trafikskolas bil. Under sidan Körlektioner hittar du mer information kring hur uppkörningen går till om du skulle välja att köra upp via oss på Sundbyberg Trafikskola.


Vi har även skrivit några värdefulla guider med tips på hur du klarar teoriprovet, samt tips på hur du klarar uppkörningen.


Lycka till med ditt körkort!