Sundbyberg trafikskola

Kan Chat-GPT hjälpa dig ta körkort?

Kan Chat-GPT hjälpa dig att ta körkort?

Chat-GPT har tagit världen med storm den senaste tiden och detta med all rätt då den håller på att revolutionera sättet vi människor lär oss nya saker och hur vi bearbetar information.


Detta har fått oss på Sundbyberg Trafikskola att fundera på om Chat-GPT även kan användas för att hjälpa elever att enklare ta körkort. Låt oss därför kika på om detta stämmer och i så fall hur det skulle kunna vara möjligt.Vad är Chat-GPT?

ChatGPT är utvecklad av OpenAI som grundades 2015 av bland annat superentreprenören Elon Musk, techbolaget Microsoft och andra välkända spelare inom artificiell intelligens (AI) och lanserades till allmänheten i slutet av november 2022. 


ChatGPT kan kort beskrivas som en variant av något som kallas för GPT-3 vilket är en av de mest avancerade språkmodellerna i världen som är tränad på enorma mängder data från nätet för att kunna generera text på ett männskligt, relevant och korrekt sätt.


Man kan se ChatGPT lite som en chatt-kompis som alltid finns tillgänglig för att besvara ens frågor om i princip allt möjligt. 

Vad är Chat-GPT?

ChatGPT har efter sin lansering exploderat i populäritet världen över och det kanske inte är så konstigt då detta är första gången allmänheten får ta del av ett sånt här AI-superverktyg. 


Det tog inte mer än 2 månader för ChatGPT att lyckas få hela 100 miljoner aktiva användare världen över vilket gör det till den snabbaste växande "appen" någonsin. Som jämförelse tog det Instagram 30 månader att uppnå samma antal användare. Nedan hittar du information från Yahoo Finance över andra stora bolag och hur lång tid det tog för dom att uppnå 100 miljoner användare.


ChatGPT - 100 miljoner användare

Begränsingar med Chat-GPT

Ingenting är perfekt här i livet och det gäller även ChatGPT. Efter att vi själva har använt programmet en hel del har vi lyckats identifiera ett antal brister vilket dock inte är så konstigt med tanke på att det är en först version av programmet.


Svaren stämmer inte alltid

Chat-GPT är tränad till att ge svar som ska upplevas männskliga vilket gör att när ett felaktigt svar skrivs (vilket förekommer) kan det lura en användare som inte är insatt i ämnet. Ibland händer det nämlingen att ChatGPTs svar inte riktigt stämmer och eftersom att ingen källa finns för vart informationen är hämtad ifrån kan det alltså ställa till det för den oinsatta. Se bara här till exempel.

Begränsningar med Chat-GPT

ChatGPT använder data fram till 2021

För närvarande baseras alla svar som genereras av ChatGPT på information fram till år 2021. Vill du ha svar på saker som har hänt under 2022, som till exempel att det kommit ett nytt krav på id-handling vid privat övningskörning, så blir det därför svårt.


Som tur är har vi hittat en Chrome Extension vid namn WebChatGPT som faktiskt hämtar information efter 2021 och gör det förvånansvärt bra. Kan vara värt att testa.  


Kvaliteten på svaren varierar

Kvaliteten på svaren som ChatGPT genererar beror på inputen, det vill säga hur duktig du är på att beskriva det som du söker. Vi har märkt att det krävs lite tid för att lära sig hur man ska formulera sig för att få det man faktiskt söker. Åtminstone mer komplexa frågeställningar.


Olika sätt att använda ChatGPT inför teoriprovet

  Så låt oss nu ta och kika på hur detta superverktyg rent praktiskt skulle kunna hjälpa dig att ta körkort. Kanske finns det till och med fler användningsområden än de som vi har identifierat?


  Summera texter från teoriboken

  Blir du lätt uttråkad av att läsa teoriboken, har du svårt att koncentrera dig när du läser längre texter eller vill du lägga så lite tid som möjligt på pluggandet?


  Tänk då om man skulle kunna sammanfatta det som står i teoriboken på ett enkelt och snabbt sätt. Med ChatGPT kan du faktiskt göra just det. Genom att klistra in texten i ChatGPT (förutsatt att du har en teoribok i digitalt format) kan programmet analysera innehållet och generera en sammanfattning som fångar upp det allra viktigaste och den gör faktiskt det förvånansvärt bra.


  Sammanfatta dina körkortsanteckningar

  Att anteckna det trafikläraren går igenom på teorilektionerna och/eller det trafikläraren säger på körlektionerna är ingen dum idé. Gör man det så kan det dock lätt bli en hel del anteckningar att hålla reda på. 


  Om du har fört anteckningar i mobil eller datorn så har du nu möjlighet att kopiera dina anteckningar, klistra in dessa i Chat-GPT och sedan be programmet att sammanfatta alltihop. Ut kommer då, på bara några ynka sekunder, en lättläst och sammanfattad text i både flytande text och punktform beroende på hur du formulerar din input till programmet.


  Förenkla körkortsbegrepp

  ChatGPT kan vara ett bra verktyg för dig som behöver hjälp att få vissa körkortstermer förklarade på ett annorlunda sätt som förhoppningsvis gör det lättare för dig att förstå. Genom att skriva in begrepp eller förklaringar på körkortsrelaterade saker i modellen kan ChatGPT generera förklaringar som är skrivna i ett enklare språk och bryta ner dessa i mindre hanterbara komponenter. Förhoppningsvis kan det på så vis göra det lättare för dig att komma ihåg faktan inför teoriprovet.   Översätt texter till andra språk

  Vi har även märkt att ChatGPT är förvånansvärt bra på att översätta texter från olika språk. Så, skulle det vara så att du kanske inte behärskar svenska språket till 100 % och inte riktigt förstår allt som står i teoriboken så har du alltså nu möjligheten att ta hjälp av ChatGPT för att öka din förståelse.  Slutsats

  ChatGPT är utan tvekan ett häftigt AI-verktyg som, om det används på rätt sätt, kan underlätta livet för oss människor genom t.ex. tidsbesparing och ökad förståelse. Denna första version är även bara ett smakprov på vad AI kommer kunna erbjuda framöver. 


  När det kommer till körkort och förberedelse inför teoriprovet så är Chat-GPT enligt oss mest användbart för att sammanfatta texter från teoriboken och sina körkortsanteckningar, samt för att förenkla svårare termer. Tyvärr så rekommenderar vi inte ChatGPT för att söka efter körkortsfakta då svaren, i alla fall för tillfället, inte är tillräckligt tillförlitliga.


  Chat-GPT ska därför enligt oss ses som ett verktyg som kan komplettera appar, teoriböcker och onlinefrågor men absolut inte ersätta dessa. På tal om körkortsteori så erbjuder vi ett bra utbildningsmaterial om du skulle vara på jakt efter det.


  2023-02-10