Sundbyberg trafikskola

Räkna ut reaktionssträckan med vår formel

Att räkna ut reaktionsträckan är inte helt enkelt för alla som håller på att ta körkort. Låt oss därför kika på hur du räknar ut reaktionssträckan med vår superenkla kalkylator. Se dock till att lära dig att beräkna reaktionssträckan utan kalkylatorns hjälp då du kommer behöva kunna det på teoriprovet.


OBS det finns två formler som man kan använda sig av för att räkna ut reaktionssträckan och därför har vi tagit fram en formel för vardera, en förenklad och en mer exakt. Du hittar mer information kring dessa längre ner på sidan.Förenklade uträkningenExakta uträkningen

Hur räknar man ut reaktionssträckan?


En förenklad uträkning

Stryk den sista siffran i hastigheten och multiplicera sedan med reaktionstiden (som generellt sätt är 1 sekund om inget annat sägs) och multiplicera även med siffran 3. 3 är ett förenklat tal som används för omvandling från km/h till m/s (meter per sekund).


Exempel:

 • Reaktionssträcka 30 km/h

  1. 30 km/h = 3
  2. 3 * 1 * 3 = 9 m


 • Reaktionssträcka 100 km/h

  1. 100 km/h = 10
  2. 10 * 1 * 3 = 30 m


En exakt uträkning

Om vi istället använder oss av den mer exakta metoden för att räkna ut reaktionssträckan så tar vi hjälp av följande formel.


Reaktionsträcka = (v * t) / 3,6


Här står v för bilens hastighet, t står för reaktionstiden i sekunder och 3,6 är ett fast tal för att konvertera hastigheten från km/h till m/s. Låt oss kika på två exempel där vi använder andra hastigheter än de som användes mha den förenklade metoden.


Exempel:

Reaktionssträcka 50 km/h

 • (50 * 1) / 3,6 = 13,9 m


Reaktionssträcka 90 km/h

 • (90 * 1) / 3,6 = 25 m


Vad menas med reaktionssträcka?

Reaktionssträckan är kort och gott den sträcka som bilen hinner färdas från det att du som förare upptäcker faran tills att du börjar bromsa.


Längden på reaktionssträckan påverkas av två saker,reaktionstiden hos föraren samthastighet på bilen.


Förarens reaktionstid

Reaktionstiden skiljer sig en aning från person till person men man brukar säga att den normalt sätt ligger mellan 0,5 och 2 sekunder, där den generella/normala reaktionstiden är 1 sekund och brukar vara det man använder i körkortsfrågorna om inget annat anges.


Statistik har visat att personer mellan 45 till 54 år är de som har bäst reaktionstid tack vare att de oftast har mer erfarenhet av att köra bil, samtidigt som de fortfarande är skarpa i sinnet.


Bilens hastighet

Man brukar säga att reaktionssträckan ökarproportionellt mot hastighetsökningen vilket innebär att om du kör dubbelt så fort så blir reaktionssträckan dubbelt så lång. Alltså, till exempelnär du kör i 80 km/h så är reaktionssträckan dubbelt så lång som när du kör i 40 km/h.


Alkohol, droger, ouppmärksamhet och trötthet är alla exempel på faktorer som förlänger reaktionstiden och på så vis gör reaktionssträckan längre.


riskettan som är ett obligatoriskt moment i din körkortsutbildning får du lära dig mer kring allt detta.


Sammanfattning

Att beräkna reaktionssträckan kan kanske till en början verka lite knepigt men som du kanske märker så är det inte omöjligt. Kom ihåg, på teoriprovet behöver du inte kunna beräkna reaktionssträckan med hjälp av den exakta metoden, utan det räcker med att använda den förenklade metoden för att räkna fram en bra uppskattning. Använd gärna vår kalkylator för att kontrollera att du räknat rätt.


Kika in våra två andra guider för hur du beräknar stoppsträckan och hur du räknar ut bromssträckan om du vill lära dig mer kring detta ämne.