Låt oss här och nu gå igenom vad stoppsträcka är för något samt hur man räknar ut den vid en viss hastighet, väglag och reaktionstid.
För att underlätta förståelsen har vi här tagit fram två stycken superenkla räknare för att du snabbt och enkelt ska kunna beräkna stoppsträckan. Det som skiljer dom åt är noggrannheten i uträkningen. Längre ner på sidan hittar du förklaringar och exempel kring vad som skiljer dom åt. Värt att nämna är dock att det är den förenklade metoden som de flesta lär sig inför teoriprovet då den är betydligt enklare att komma ihåg och räkna i huvudet.
Förenklade uträkningen
Exakta uträkningen
Stoppsträckan är den sträcka som det tar för ett fordon att stanna helt från det att föraren har upptäckt en eventuell fara tills att fordonet står helt stilla. Stoppsträckan kan delas in i två delar, reaktionssträckan och bromssträckan.
Reaktionssträckan kan förklaras som den sträcka som en bil hinner färdas från det att du som förare upptäcker faran tills att du börjar bromsa. Reaktionssträckan påverkas av två faktorer, din reaktionstid samt bilens hastighet. En mer utförlig förklaring av reaktionsträcka hittar du här.
Bromssträckan däremot är den sträcka som bilen hinner färdas från att du börjar bromsa tills att bilen står helt stilla. Väglaget, bilens vikt, däckens skick, lutningen på vägen samt bromsarnas skick är faktorer som alla påverkar bilens bromssträcka. Klicka här för en mer ingående förklaring av vad bromssträcka är för något.
För att kunna beräkna stoppsträckan måste du först räkna ut reaktionsträckan och sedan räkna ut bromssträckan. Adderar du dessa så får du till sist fram stoppsträckan.
Stoppsträcka = Reaktionsträcka + Bromssträcka
Steg 1 - Räkna ut reaktionssträckan
Stryk den sista siffran i hastigheten och multiplicera sedan med reaktionstiden (som generellt sätt är 1 sekund om inget annat sägs) och multiplicera även med siffran 3. 3 är ett förenklat tal som används för omvandling från km/h till m/s (meter per sekund). Se vår kalkylator för att beräkna reaktionsträckan.
Exempel
Steg 2 - Räkna ut bromssträckan
Stryk den sista siffran i hastigheten som bilen färdas i och multiplicera sen det talet med sig själv och sist men inte minst så multiplicerar du allt med 0,4. 0,4 är friktionstalet som i denna förenklade formel baseras på att du kör på torr asfalt (sommarväglag) samt kör en bil med bra däck och bra bromsar. Du räknar ut bromssträckan enkelt med vår andra kalkylator.
Exempel
Steg 3 - Räkna ut stoppsträckan
Addera nu reaktionssträckan och bromssträckan för att få fram stoppsträckan för en given hastighet. I exemplet nedan använder vi alltså talen vi räknat fram i steg 1 och 2.
Exempel
Steg 1 - Beräkning av reaktionssträckan
Låt oss använda den exakta formeln för att räkna ut reaktionssträckan för en viss hastighet.
Reaktionsträcka = (v * t) / 3,6
där v står för hastigheten bilen färdas i, t är reaktionstiden i sekunder (vanligtvis 1 s) och 3,6 är ett fast tal för att omvandla hastigheten från km/h till m/s. Låt oss kika på två exempel där vi använder samma hastighet som i den förenklade uträkningen.
Exempel
Steg 2 - Beräkning av bromssträckan
Även här använder vi en mer exakt formel, nu för uträkningen av bromssträckan.
Bromssträcka = (v * v) / 250 * f
Här står v återigen för hastigheten bilen färdas i, men vi har här nu variabeln f istället som är friktionstalet mellen däck och väglag (0,8 för torr asfalt och 0,1 för is), samt det förenklade fasta talet 250. Vill du veta mer kring denna formel så kan du alltid kika in länken till Fysikguiden.se. Tar vi nu och använder denna formel för en sommardag med torr asfalt får vi nedanstående uträkningar.
Exempel
Steg 3 - Beräkning av stoppsträckan
Avslutningsvis adderar du reaktionssträckan och bromssträckan och får då nedanstående stoppsträcka.
Exempel
Mån: kl. 08:00 - 20:00
Tis - Fre: kl. 12:00 - 20:00
Lör - Sön: kl. 10:00 - 18:00
.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna. Sundbybergs Trafikskola AB. Organisationsnummer 556966-6828