Sundbyberg trafikskola

Sälja bilen privat: 3 enkla steg för att lyckas

Sälja bilen privat - 3 enkla steg för att lyckas

Har du köpt en bil och av någon anledning behöver sälja den? Då finns det en del saker som kan vara bra att känna till om du vill få ut så mycket pengar som möjligt för bilen alternativt sälja den snabbt. Vi på Sundbyberg Trafikskola delar här med oss av våra tips och trix efter att ha ägt flertalet bilar genom åren. Följ med!

Sälja bilen privat eller via bilhandlare?

Det bekväma alternativet är för många att sälja sin bil till en bilhandlare då det oftast går snabbare och anses vara en tryggare affär jämfört med att sälja bilen privat. Hos en bilhandlare har du även möjligheten att byta in din nuvarande bil mot någon annan bil hos bilhandlaren om du skulle vilja göra det. 


Valet av bilhandlare är i dag näst intill oändlig med allt från lokala märkesbilfirmor, företag som köper din bil online, till bilförmedlare där du kan lämna in din bil på försäljningsuppdrag. Oavsett val så är det viktigt att kolla upp företaget och kontrollera att det är en seriös aktör som du har att göra med. 


Har du däremot tålamodet och orken att sälja bilen privat så kan du oftast få ut lite mer pengar för bilen. Dock kräver detta lite mer arbete. Men var bara lugnt, vi ska nu gå igenom detta tillsammans, steg för steg.

Få ut mer pengar genom att sälja bilen privat

Källa: blocket.se

Steg 1: Förbered bilen inför försäljning

Åtgärda eventuella brister

Det är viktigt att se till att bilen är i gott skick innan den läggs ut för försäljning. Det kommer nog inte som någon chock när vi säger att en fungerande bil i gott skick är enklare att sälja. Om möjligt, se därför till att åtgärda eventuella skador bilen må ha, se till att serva bilen, samt besiktiga den om möjligt. På så vis slipper köparen behöva oroa sig för att ta hand om detta själv. Om du mot förmodan inte skulle orka ta tag i detta så bör du vara beredd på att få ett lägre pris för bilen.


Städa och tvätta bilen

Att städa och tvätta bilen inför försäljning kanske verkar självklart för många men vi har tyvärr vid ett flertalet tillfällen varit och kikat på bilar som varit allt annat än rena. Blä! 


Att göra ett gott första intryck är som vi alla vet A och O. Se därför till att städa bilen invändigt (ta bort skräp, rengör fönster och speglar etc.) samt ge den lite kärlek i form av en ordentlig tvätt utvändigt (lack, fälgar etc).


Ta fram viktiga papper mm

Se till att ta fram viktig dokumentation och kvitton som tillhör bilen redan innan du annonserar bilen. Andra viktiga saker så som extranyckeln, låsmuttrar och eventuella lösenord kan också vara bra att ta fram i god tid innan försäljning för att slippa onödig stress i samband vid en potentiell försäljning.

Steg 2: Skapa annonsen

Skriv en ordentlig annons

Alla är vi olika men att skriva en utförlig annons är enligt oss väl värt mödan. En annons där man beskriver så mycket som möjligt angående bilen brukar nämligen resultera i att man får färre frågor från spekulantar då det mesta redan står i annonsen. Skönt!


När du skriver din annons så var även ärlig med hur skicket på bilen är och vad som ingår i priset. Att åka och kolla på en bil som inte alls visar sig vara som annonsen beskriver uppskattas inte av någon. 


Ta bra bilder

Att ta bra bilder kan kanske vara lättare sagt än gjort. Här är några tips för att lyckas med dina bilder.

  1. Tvätta bilen - om du inte är ett proffs på Photoshop det vill säga
  2. Välj en bra plats - gärna med någon fin bakgrund som framhäver bilen
  3. Ta bilder från olika vinklar - det gör att spekulanten får en helhetsbild innan en eventuell visning av bilen i verkligheten
  4. Glöm inte att visa eventuella skador - ärlighet varar längst sägs det. Har bilen några skavanker så kan det därför vara klokt att foto dessa


Youtube har många bra videos som beskriver ovanstående steg mer i detalj.


Sätt ett rimligt pris

Och så kommer vi till den kanske svåraste punkten, dvs vad ska man sätta för pris på bilen? Har man ingen koll alls på vad ens bil är värd så kan nedanstående hemsidor vara bra hjälpmedel för att värdera sin bil. Kom dock ihåg att dessa siffror endast ska ses som riktvärden då faktorer så som bilens skick och eventuell extrautrustning oftast inte tas med i beräkningarna.Ett annat kanske mer vanligt tillvägagångssätt att ta reda på vad sin bil är värd är att jämföra mot liknande bilar som är till salu på diverse annonseringssajter. Blocket.se är en populär sådan där man med hjälp av deras filtreringsfunktion kan se vad bilar av samma modell, snarlikt miltal, utrustning etc. annonseras för och justera sitt pris därefter. Ett metod som vi själva använder flitigt och verkligen kan rekommendera.


Sälja bilen privat via blocket.se

Steg 3: Visa upp bilen och sälj

När du väl har hittat en seriös köpare som vill komma och kika på din bil så har vi här nedan några tips på saker som kan vara bra att känna till i samband med försäljningen:


  • Folk har en tendens att pruta på priset. Är detta något som du inte accepterar så gör det tydligt för spekulanten redan innan så sparar ni varandras tid
  • Vid en eventuell provkörning av bilen så be om att få se giltigt körkort på köparen och att följa med i bilen är ingen dum idé. Du står trots allt fortfarande som ägare på bilen
  • Skriv ett tydligt kontrakt på vad som ingår, kända skador mm. Blocket har t.ex en enkel och bra mall för detta som båda parterna signerar med bank-ID
  • Swish eller banköverföring är vanliga betalningsmetoder. Swish funkar vanligtvis upp till 150 000 kr så har du en dyrare bil än så och/eller lån på bilen så behöver affären vanligtvis ske på en bank om du nu inte kan lösa lånet själv innan
  • Ägarbytet görs snabbt och enkelt med hjälp av Transportstyrelsens app

Slutsats

Vill man få ut så mycket pengar som möjligt för sin bil så kan det vara värt att sälja bilen privat men det kräver som sagt lite arbete och en gnutta tålamod.


För att få ut ett så högt pris som möjligt för sin bil så är det klokt att åtgärda eventuella skavanker, städa och tvätta den innan samt skapa en utförlig annons med bra bilder. Hjälpmedel så som blocket.se och andra liknande tjänster kan användas för att bestämma ett rimligt pris.


Och kom ihåg, när det väl är dags att göra affär med någon så ta det säkra före det osäkra och dubbelkolla identiteten på köpare, skriv ett kontrakt och gör aldrig ett ägarbyte förens du fått betalt för bilen.


Om du skulle ha några funderingar eller frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss. Lycka till med din bilförsäljning!