Vanligtvis brukar de flesta börja fundera på att skaffa bil väl efter att man har tagit körkort. Men kanske är man för ung för att ta körkort, man kanske har någon funktionsnedsättning som gör att man inte kan köra bil, eller så kanske man bara rent av inte har tagit körkort än men ändå vill äga en bil.
Oavsett anledning så ska vi här försöka bringa lite klarhet i om det är möjligt eller inte att äga en bil utan körkort och vad som i så fall kan vara bra att känna till i förväg.
I de flesta länder (Sverige inkluderat) krävs det att man har ett giltigt körkort för att få köra bil på offentliga vägar. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att det är olagligt att köpa en bil utan körkort. För faktum är att det faktiskt är helt lagligt att äga en bil utan körkort.
För att kunna registreras som ägare i vägtrafikregistret krävs dock att följande två villkor uppfylls:
Skulle du mot förmodan inte vara myndig än så går det dock att komma runt detta lilla hinder förutsatt att någon av dina föräldrar kan tänka sig att stå med som registrerad ägare på bilen. Kom dock ihåg att det är din förälder som då är ansvarig för att diverse avgifter betalas och att en försäkring tecknas.
Du hittar mer information gällande köp av bil på Transportstyrelsen.se eller i vår guide över vad man bör tänka på vid köp av sin första bil.
Om det nu är möjligt att skaffa en bil utan körkort så borde det väl även vara möjligt att försäkra en bil utan körkort? Som tur är så är svaret ja på den frågan och det vore ganska märkligt annars.
En påställd bil måste nämligen vara åtminstone trafikförsäkrad enligt lag. Skulle den inte vara det så bötfälls man som ägare för varje dag som man inte har någon försäkring för bilen. Något som man givetvis inte vill ska hända. Det är den registrerade ägaren på bilen som också måste vara den som tecknar försäkringen.
Är det så att du inte kommer ta körkort på ett tag (eller alls) så kan man ställa av bilen om man skulle vilja det. En avställd bil har inget krav på att vara försäkrad så du behöver då alltså inte ha någon försäkring alls. Vill man dock kunna sova gott om natten och inte behöva oroa sig att något händer sin avställda bil så finns givetvis möjligheten att teckna avställsförsäkringar.
Värt att nämna är att försäkringspremien vanligtvis är aningen högre för någon som står som ägare på en bil men som saknar körkort. Varför? Kort sagt på grund av att försäkringspremien bland annat baseras sig på parametern "antal år" man haft körkort. Alltså, ju färre år desto sämre ur ett försäkringskostnadsperspektiv.
Om du är sugen på att jämföra olika försäkringsbolag gällande kostnad, villkor mm. så kan vi rekommendera dessa hemsidor:
Sist men inte minst så är det viktigt att känna till att om man planerar att äga en bil fast man inte har körkort så får man inte glömma bort att underhålla bilen om den inte kommer att köras på ett tag.
En bil som står stilla under längre perioder riskerar nämligen att börja strula vilket kan leda till onödiga och dyra reparationer. Så vad kan gå snett och hur kan man undvika att det sker?
Batteriet kan ladda ur
Billarm har en tendens att ladda ur bilens batteri på sikt. Att använda en batteriladdare eller att starta motorn med jämna mellanrum är därför ingen dum idé för att undvika att batteriet tar slut.
Bromsarna kan fastna
Ingen vill väl att sin bils bromsklossar ska fastna mot bromsskivorna. Om möjligt så parkera därför bilen på jämn mark utan att ha handbromsen i men med en växel i, samt flytta på bilen lite då och då.
Vatten kan samlas i motorn
Starta motorn lite då och då är även bra för att förhindra att vatten samlas i motoroljan. Ingen vill väl ha ökad risk för korrosion eller försämrad smörjningsförmåga i sin kära motor (bensin/diesel).
Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att det faktiskt går att köpa och äga en bil i Sverige trots att man inte har något körkort. Detta förutsätter dock som sagt att man har ett svenskt personnummer och är myndig. Även en bilförsäkring är möjlig att teckna för den som inte har något körkort och valet av försäkringskydd är upp till dig som bilägare.
Avslutningsvis vill vi passa på att rekommendera att inte glömma att ge bilen lite kärlek för att på så vis slippa onödiga reparationskostnader i framtiden. Det är den värd!
Måndag: kl. 08:00 - 18:00
Tisdag: kl. 17:00 - 20:00
Onsdag: kl. 08:00 - 18:00
Torsdag: kl. 17:00 - 20:00
Fredag: kl. 08:00 - 18:00
Lördag: kl. 10:00 - 16:00
Söndag: kl. 10:00 - 16:00
.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna. Sundbybergs Trafikskola AB. Organisationsnummer 556966-6828