När man väl har tagit sitt efterlängtade körkort är det dags för nästa steg, att köpa sin första bil. Har man aldrig ägt en bil förut är sannolikheten stor att man känner sig osäker kring hur man ska gå tillväga för att införskaffa en bil. Hjälp som man inte riktigt kan få genom att läsa teoriboken.
Då vi på Sundbyberg Trafikskola har ett gediget bilintresse har vi köpt en och annan bil genom åren. Vi vill därför gärna dela med oss av våra erfarenheter för att förhoppningsvis ge dig som blivande bilägare lite hjälp på traven vid ditt första bilköp.
Så i vilken ände ska du börja för att lista ut vilken bil som är rätt för dig? Det finns onekligen många saker du bör tänka på vid köp av bil men i grund och botten så handlar allt om vilka förutsättningar du har och vilket behov bilen ska uppfylla.
Budget
Börja med att fundera kring hur mycket du är villig att betala för en bil då det kommer underlätta sökprocessen. Att göra en budget med alla bilkostnader är därför ingen dum idé. Inköpsvärde, skatt, försäkring, service och reparationer, tvätt och parkering är alla poster som är bra att ta med.
Ägandeform
I dag finns det en rad olika sätt att få tillgång till bil där det vanligaste är att man antingen köper eller leasar en bil. Vilket av dessa alternativ som passar just dig beror återigen på vad du som person har för behov och krav. I avsnitten nedan kommer vi fokusera på köp av bil då det finns mer saker att tänka på kopplat till denna ägandeform.
Biltyp
Den kanske roligaste punkten att fundera kring är vilken typ av bil du ska skaffa och valet beror givetvis på vad du planerar att använda bilen till. Vilken storlek på bil behöver du, vilket märke föredrar du, vilket drivmedel ska bilen gå på, val av växellåda, ska den vara framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven etc.
För att underlätta denna process kan man tex använda sig av Blocket.se och deras filtreringsfunktion för att på så vis filtrera fram bilmodellerna som passar just dina behov. När du vet vilka bilmodeller du är intresserad av är det sen klokt att läsa på lite om dom. Det är nämligen inte ovanligt att vissa modeller råkar ut för samma problem (fabrikationsfel) och genom att vara påläst så slipper du potentiella överraskningar.
För att ge dig lite hjälp på traven att hitta en bra första bil så har vi därför här listat 3 exempel på bra bilmodeller. Dom fyller alla olika syften och kräver olika stora plånböcker men det dom alla har gemensamt är att de erbjuder en kombination av säkerhet, pålitlighet och prisvärdhet vilket gör dem till bra kandidater.
Toyota Yaris - en liten pålitlig sak
Letar du efter en lite mindre bil där du framförallt värdesätter pålitlighet och att bilen är bränslesnål så kan en Toyota Yaris vara ett bra val. Toyota är nämligen känd för att tillverka hållbara bilar, något som herrarna i Top Gear kan intyga.
Dom flesta Yarisarna är utrustade med manuell växellåda, drivs med hjälp av framhjulen och går på bensin. Yarisen kanske inte är den billigaste småbilen på marknaden eller den mest utrustade, men dess hållbarhet och bränsleekonomi gör den till ett bra val för dom som vill ha en bil de kan lita på.
Volkswagen Golf - den mångsidiga favoriten
Om du är ute efter en lite större bil än en småbil, men ändå något som är ekonomiskt och har ett bra andrahandsvärde då kan en Volkswagen Golf vara ett bra alternativ. Golfen är en storfavorit världen över och det är inte så svårt att förstå varför. Den är lagom stor, kostar inte skjortan att äga och går att få i en mängd olika konfigurationer med olika typer av drivmedel, drivhjul och växellådor.
Volvo V60 - en säker familjebil
Ingen lista är komplett utan en Volvo. Söker du en första bil som är lite rymligare och säkrare? Då kan en Volvo V60 vara något för dig. Volvobilar är sedan många år tillbaka kända för att vara en av dom absolut säkraste bilarna ute på vägarna vilket har gjort V60 till en väldigt populär familjebil.
V60 brukar behålla ett relativt bra andrahandsvärde över tid och finns numera att köpa som laddhybrid, vilket alltså passar bra för nya bilägare som vill ha en säker och miljövänlig bil utan att kompromissa på komforten och kvaliteten.
Gillar du friheten att kunna köra så många mil du vill per år eller ha möjligheten att kunna sälja bilen precis när du vill så kan det vara klokt att köpa en bil. Antingen kan du köpa en sprillans ny bil eller en begagnad. En ny bil brukar förknippas med ett problemfritt bilägande i alla fall under dom första åren när garantierna gäller. Med garantier syftar vi framför allt på nybilsgarantin som är den garanti som ska täcka fel såsom fabrikationsfel (inte slitage).
Att köpa en ny bil kan dock innebära en stor kostnad och därför kräva att man tar lån. Vanligtvis krävs då minst 20% av bilens försäljningspris i kontantinsats och det resterande lånebeloppet ska betalas av på allt från 12 till 84 månader. Värt att veta är att många nya bilar tappar större delen av sitt värde dom första tre åren. Är man rädd för den stora värdeminskningen kan det därför vara klokare att istället titta på en bil som har några år på nacken.
Tycker man priset för en viss bilmodell som man är intresserad av är lite för högt kan man alltid försöka pruta eller deala tills sig någon form av extrautrustning såsom t.ex vinterhjul. Köpa bil på "fel" årstid är en annan taktik för att få ner priset. Efterfrågan på sommarbilar under vintern brukar vanligtvis inte vara särskilt stor och med en låg efterfrågan samtidigt som återförsäljarna gärna inte vill ha bilar i lager som står och kostar pengar, har du här en möjlighet att göra dig en hacka. Att köpa en utgående bilmodell kan också vara ett sätt. Utgående modeller brukar vanligtvis säljas till ett rabatterat pris, kanske inte till vilket pris som helst men det finns ofta klipp att göra. Testa dig fram!
Köpa av en bilhandlare
Begagnade bilar finns det gott om på diverse annonssajter på internet. Du kan välja att köpa begagnade bilar via en bilhandlare eller från en privatperson. Om du väljer att köpa från en bilhandlare får du oftast en kortare garanti på köpet som gäller under några månader. Se bara till att kolla upp så att det är en seriös bilhandlare du har att göra med samt läs igenom vad garantin faktiskt innebär för att slippa otrevliga överraskningar om bilen skulle börja strula framöver. Värt att nämna är att vid köp från en bilhandlare gäller även konsumentköpslagen.
Vissa återförsäljare säljer även lätt begagnade bilar som är genomgångna av återförsäljarna själva enligt en rad olika punkter för att säkerställa att bilen är i gott skick. Ett exempel på detta är Audi och deras Audi Approved bilar. Detta garanterar inte att bilen kommer vara problemfri framöver men det kan vara en extra trygghet för dig som känner dig osäker på att köpa en begagnad bil.
Köper man istället bil av en privatperson så brukar inköpspriset vanligtvis vara aningen lägre men det ställer desto högre krav på dig som bilköpare att själv säkerställa bilens skick. Alla bilar kommer högst troligen strula på ett eller annat vis under sin livstid men man kan minska denna risk genom att köpa en bil i gott skick och på så vis reducera dom oväntade kostnaderna om något skulle gå sönder. När du hittat en bil du är intresserad av gäller det därför att gå igenom bilen noggrannt. Och kom ihåg, det som står i annonsen behöver tyvärr inte alltid stämma överens med verkligheten.
Bakgrundskoll
Utvändig koll
Öppna motorhuven och kolla oljenivån, för lite olja kan vara ett tecken på slarvigt underhåll
Invändig inspektion
Provkörning
OBS! bara för att bilen du kikar på kanske råkar ha några brister behöver det inte betyda att det är ett dåligt objekt, men priset bör i alla fall sänkas så att du som blivande ägare har möjlighet att åtgärda dessa fel.
Göra upp affären
När du väl hittat en bil som du gillar, kontrollerat bilens skick samt kommit överens om ett pris med säljaren så finns det några sista saker som vi vill påminna om.
Att köpa sin första bil är onekligen ett stort steg för många och det kan som sagt vara svårt att veta hur man ska gå tillväga.
Ett bra första steg är att ha klart för sig vad man är villig att betala, vad man ska använda bilen till samt vilken ägandeform som passar en. För att underlätta sökprocessen av vilken bilmodell som passar dig kan Blocket.se och liknande sajter med filtreringsfunktioner vara utmärkta verktyg.
Vid köp av en begagnad bil är det även extra viktigt att läsa på om bilmodellerna man är intresserad av för att undvika potentiella problem i framtiden. Och glöm inte att göra en ordentlig inspektion av bilen och bilens ägare. Better safe than sorry!
Förhoppningsvis fick du något användbart från denna lilla artikel. Har du frågor eller funderingar kring innehållet eller bara rent av vill prata bil så är du alltid välkommen att kontakta oss. Lycka till med ditt bilköp!
Måndag: kl. 08:00 - 18:00
Tisdag: kl. 17:00 - 20:00
Onsdag: kl. 08:00 - 18:00
Torsdag: kl. 17:00 - 20:00
Fredag: kl. 08:00 - 18:00
Lördag: kl. 10:00 - 16:00
Söndag: kl. 10:00 - 16:00
.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna. Sundbybergs Trafikskola AB. Organisationsnummer 556966-6828