Sundbyberg trafikskola

Köpa sin första bil: En komplett guide

Köpa sin första bil - tips och trix

När du väl har tagit ditt efterlängtade körkort är det dags att börja titta sig omkring efter en bil. Har man aldrig ägt en bil förut är sannolikheten stor att man känner sig osäker kring hur man ska gå tillväga för att införskaffa en bil. Hjälp som man inte riktigt kan få genom att läsa teoriboken.


Då vi på Sundbyberg Trafikskola har ett gediget bilintresse har vi köpt en och annan bil genom åren. Vi vill här gärna dela med oss av våra erfarenheter för att förhoppningsvis ge dig som blivande bilägare lite hjälp på traven vid ditt första bilköp. 

Vad är en bra första bil?

Så i vilken ände ska du börja för att lista ut vilken bil som är rätt för dig? Det finns onekligen många saker du bör tänka på men i grund och botten så handlar allt om vilka förutsättningar du har och vilket behov bilen ska uppfylla.

Budget

Börja med att fundera kring hur mycket du är villig att betala för en bil då det kommer underlätta sökprocessen. Att göra en budget med alla bilkostnader är därför ingen dum idé. Inköpsvärde, skatt, försäkring, service och reparationer, tvätt och parkering är alla poster som är bra att ta med. 

Budget för köp av din första bil

Biltyp

Den kanske roligaste punkten att fundera kring är vilken typ av bil du ska skaffa och det beror givetvis på vad du planerar att använda bilen till. Vilken storlek på bil behöver du, vilket märke föredrar du, vilket drivmedel ska bilen gå på, val av växellåda, ska den vara framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven etc.


För att underlätta denna process kan man tex använda sig av Blocket.se och deras filtreringsfunktion för att på så vis filtrera fram bilmodellerna som passar just dina behov. När du vet vilka bilmodeller du är intresserad av är det sen klokt att läsa på lite om dom. Det är nämligen inte ovanligt att vissa modeller råkar ut för samma problem (fabrikationsfel) och genom att vara påläst så slipper du potentiella överraskningar.

      Ägandeform

        I dag finns det en rad olika sätt att få tillgång till bil där det vanligaste är att man antingen köper eller leasar en bil. Vilket av dessa alternativ som passar just dig beror återigen på vad du som person har för behov och krav. I avsnitten nedan kommer vi fokusera på köp av bil då det finns mer saker att tänka på kopplat till denna ägandeform. 

        Tips vid köp av ny bil

        Gillar du friheten att kunna köra så många mil du vill per år eller ha möjligheten att kunna sälja bilen precis när du vill så kan det vara klokt att köpa en bil. Antingen kan du köpa en sprillans ny bil eller en begagnad. En ny bil brukar förknippas med ett problemfritt bilägande i alla fall under dom första åren när garantierna gäller. Med garantier syftar vi framför allt på nybilsgarantin som är den garanti som ska täcka fel såsom fabrikationsfel (inte slitage). 


        Att köpa en ny bil kan dock innebära en stor kostnad och därför kräva att man tar lån. Vanligtvis krävs då minst 20% av bilens försäljningspris i kontantinsats och det resterande lånebeloppet ska betalas av på allt från 12 till 84 månader. Värt att veta är att många nya bilar tappar större delen av sitt värde dom första tre åren. Är man rädd för den stora värdeminskningen kan det därför vara klokare att istället titta på en bil som har några år på nacken.


        Våga pruta vid köp av ny bil


        Tycker man priset för en viss bilmodell som man är intresserad av är lite för högt kan man alltid försöka pruta eller deala tills sig någon form av extrautrustning såsom t.ex vinterhjul. Köpa bil på "fel" årstid är en annan taktik för att få ner priset. Efterfrågan på sommarbilar under vintern brukar vanligtvis inte vara särskilt stor och med en låg efterfrågan samtidigt som återförsäljarna gärna inte vill ha bilar i lager som står och kostar pengar, har du här en möjlighet att göra dig en hacka. Att köpa en utgående bilmodell kan också vara ett sätt. Utgående modeller brukar vanligtvis säljas till ett rabatterat pris, kanske inte till vilket pris som helst men det finns ofta klipp att göra. Testa dig fram!


        Tips vid köp av begagnad bil


        Köpa av en bilhandlare

        Begagnade bilar finns det gott om på diverse annonssajter på internet. Du kan välja att köpa begagnade bilar via en bilhandlare eller från en privatperson. Om du väljer att köpa från en bilhandlare får du oftast en kortare garanti på köpet som gäller under några månader. Se bara till att kolla upp så att det är en seriös bilhandlare du har att göra med samt läs igenom vad garantin faktiskt innebär för att slippa otrevliga överraskningar om bilen skulle börja strula framöver. Värt att nämna är att vid köp från en bilhandlare gäller även konsumentköpslagen. 


        Vissa återförsäljare säljer även lätt begagnade bilar som är genomgångna av återförsäljarna själva enligt en rad olika punkter för att säkerställa att bilen är i gott skick. Ett exempel på detta är Audi och deras Audi Approved bilar. Detta garanterar inte att bilen kommer vara problemfri framöver men det kan vara en extra trygghet för dig som känner dig osäker på att köpa en begagnad bil. 


        Köpa av en privatperson

        Köper man istället bil av en privatperson så brukar inköpspriset vanligtvis vara aningen lägre men det ställer desto högre krav på dig som bilköpare att själv säkerställa bilens skick. Alla bilar kommer högst troligen strula på ett eller annat vis under sin livstid men man kan minska denna risk genom att köpa en bil i gott skick och på så vis reducera dom oväntade kostnaderna om något skulle gå sönder. När du hittat en bil du är intresserad av gäller det därför att gå igenom bilen noggrannt. Och kom ihåg, det som står i annonsen behöver tyvärr inte alltid stämma överens med verkligheten.


        Bakgrundskoll

        • Kolla hur många ägare bilen haft. Bilar med få ägare tenderar att vara i bättre skick än bilar som haft många ägare på kort tid
        • Kontrollera bilens servicehistorik. Är bilen inte servad enligt serviceintervallerna kan det medföra att bilen går sönder i förtid med otrevliga kostnader till följd
        • Kolla så att miltalet stämmer med siffrorna som registrerats i samband med besiktningen
        • Kontrollera att det inte finns några skulder på bilen i form av obetalda felparkeringsböter, fordonsskatt mm.
        • Kontrollera att personen som säljer bilen faktiskt är ägaren till bilen
        • Transportstyrelsen, carfax, biluppgifter.se, car.info är alla bra källor för att få fram information om bilen du är intresserad av


        Utvändig koll

        • Åk gärna inte och kika på en bil när det är mörkt ute då skador blir betydligt svårare att identifiera. Bilen bör givetvis även vara tvättad vid visningstillfället
        • Titta efter skador längs karossen såsom repor, bucklor och sprickor.Är det något som man verkligen ska se upp för så är det rost. Kolla därför ställen som brukar vara utsatta för smuts och salt såsom dörrkanter och skärmkanter
        • Kolla under bilen för läckage. En bil ska aldrig läcka olja
        • Bilens lampor och strålkastare ska givetvis fungera korrekt
        • Kontrollera både sommar- och vinterdäckens skick och mönsterdjup
        • Öppna motorhuven och kolla oljenivån, för lite olja kan vara ett tecken på slarvigt underhåll


        Invändig inspektion

        • Kolla så att elektroniken i bilen funkar som den ska. Ljudsystemet, ACn och elhissarna är exempel på saker som kan bli kostsamma att reparera
        • Kolla att inredningen är hel och fin


        Provkörning

        • Provkör bilen och kontrollera att bilen inte drar snett när du kör. Det kan innebära att en framvagnsinställning behöver göras samt att däcken har blivit snedslitna
        • Känn även efter hur bromsarna tar. En bil ska inte skaka eller dra snett i samband med inbromsning
        • Att provköra bilen på en ojämn väg alternativt på gupp är bra för att lyssna efter missljud och höra om något är trasigt i framvagnen såsom länkarmar och spindelleder
        • Lyssna även på hur motorn låter vid tomgång och gaspådrag, onormala ljud eller vibrationer är inget som ska finnas


        OBS! bara för att bilen du kikar på kanske råkar ha några brister behöver det inte betyda att det är ett dåligt objekt, men priset bör i alla fall sänkas så att du som blivande ägare har möjlighet att åtgärda dessa fel.

        Kontrollera bilen ordentligt vid köp av privatperson

        Göra upp affären

        När du väl hittat en bil som du gillar, kontrollerat bilens skick samt kommit överens om ett pris med säljaren så finns det några sista saker som vi vill påminna om.

        • Betala aldrig något förens du skrivit på ägarbeviset
        • Dubbelkolla att bilen är påställd i samband med ägarbytet
        • Glöm inte att teckna åtminstone trafikförsäkring från och med datumet då ni gör upp affären. Åka omkring utan en bilförsäkring är inget man vill göra
        • Skriv tillsammans med säljaren ett kontrakt gällande det ni kommit överens om det vill säga pris, bilens skick, eventuella extradelar som ingår i köpet med mera. Blockets köpekontrakt kan vi rekommendera där säljaren och köparen signerar det hela med bank-ID
        • Ägarbytet kan göras på olika sätt men vi rekommenderar Transportstyrelsens app. Går snabbt och är supersmidigt

        Slutsats

        Att köpa sin första bil är onekligen ett stort steg för många och det kan som sagt vara svårt att veta hur man ska gå tillväga.


        Ett bra första steg är att ha klart för sig vad man är villig att betala, vad man ska använda bilen till samt vilken ägandeform som passar en. För att underlätta sökprocessen av vilken bilmodell som passar dig kan Blocket.se och liknande sajter med filtreringsfunktioner vara utmärkta verktyg.


        Vid köp av en begagnad bil är det även extra viktigt att läsa på om bilmodellerna man är intresserad av för att undvika potentiella problem i framtiden. Och glöm inte att göra en ordentlig inspektion av bilen och bilens ägare. Better safe than sorry!


        Förhoppningsvis fick du något användbart från denna lilla artikel. Har du frågor eller funderingar kring innehållet eller bara rent av vill prata bil så är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Lycka till med ditt bilköp!