För att du ska kunna ta körkort för bil måste du utföra och klara teoriprovet eller kunskapsprovet som det också kallas.
Vi har här samlat det viktigaste du behöver känna till om just teoriprovet för att du på så vis ska kunna förbereda dig på bästa sätt.
Varje år skriver tusentals personer teoriprovet för B-körkort och tyvärr kuggar majoriteten av alla som utför det. 2022 blev nämligen hela 60 % av alla i Sverige underkända.
2022 | Antal prov | Godkända prov | Underkända prov | Andel underkända |
SVERIGE | 388 271 | 155 424 | 232 847 | 60 % |
STOCKHOLM | 96 757 | 38 156 | 58 598 | 61 % |
Förutom att du såklart ska se till att plugga ordentligt med körkortsteori inför teoriprovet så måste du ha utfört riskettan och risktvåan innan själva dagen du skriver provet. Om du inte gör detta får du enligt Trafikverket inte skriva teoriprovet. Vi kan givetvis hjälpa dig att boka in dessa kurser.
Teoriprovet består av sammanlagt 70 st teorifrågor där varje fråga vanligtvis har 4 svarsalternativ men endast 1 är rätt. 1 fråga = 1 poäng.
Du kan dock som högst få 65 rätt då 5 st av de 70 frågorna är så kallade testfrågor vilket betyder att de alltså inte räknas in i ditt slutgiltiga provresultat. Varför? För att dessa testfrågor används för utvärdering och statistik av Trafikverket.
För att bli godkänd på teoriprovet behöver du svara rätt på minst 52 av de 65 poänggivande frågorna, alltså krävs 80 % rätt.
Du har 50 minuter på dig att besvara dessa 70 frågor och provtiden kan förlängas om du har särskilda skäl för det. Du behöver i så fall ansöka om ett anpassat teoriprov i förväg via Trafikverket.
Frågorna är förövrigt uppdelade i fem olika kategorier, där de flesta frågorna har att göra med de två översta kategorierna:
Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. En video borde därför säga ännu mer så vi låter därför videon här nedanför förklara hur teoriprovet går till.
Kom dock ihåg att komma i tid till provet då du ska hinna fotograferas innan, vilket ibland kan ta längre tid än planerat speciellt om det är många i kön. Glöm inte heller att ta med giltig legitimation annars blir det jobbigt.
Teoriprovet kostar olika mycket beroende på vilken dag och när på dygnet du skriver det. Vardagar under dagtid ligger kostnaden för tillfället på 325 kr och kvällar / helger kostar det 400 kr. Utöver detta tillkommer en kostnad på 80 kr för fotografering.
Giltighetstiden för teoriprovet är 4 månader vilket innebär att du har fyra månader på dig att klara uppkörningen. Om du inte lyckas klara uppkörningen inom den tidsramen, måste du alltså göra om teoriprovet.
Vi brukar rekommendera att man tidigt i sin körkortsutbildning bokar in sitt teoriprov, dels för att säkra att man får en tid som man önskar men framförallt för att man ska ha ett konkret måldatum att jobba mot.
Du kan antingen boka teoriprovet privat eller via trafikskolan du övningskör på. Väljer du det sistnämnda brukar din trafikskola kräva att du innan provet ska kunna visa att du har de kunskaper som krävs och är redo.
Kunskapsprovet går att skriva på valfritt förarprovskontor hos Trafikverket. I Stockholm har du till exempel möjlighet att skriva det i Stockholm City och i Järfälla.
Är du på jakt efter ett bra teorimaterial med körkortsfrågor för att förbereda dig inför teoriprovet? I så fall kan vår körkortsteori vara något för dig. Vi tillhandahåller nämligen teorimaterial och körkortsfrågor i onlineformat både på svenska och engelska.
Är det så du känner att du redan har koll på teorin och vill testa dina kunskaper så kan du alltid göra vårt gratis test på 65 frågor eller vägmärkestest för att se om du är redo. Lycka till nu!
..
..
Måndag: kl. 08:00 - 18:00
Tisdag: kl. 08:00 - 18:00
Onsdag: kl. 08:00 - 18:00
Torsdag: kl. 08:00 - 18:00
Fredag: kl. 08:00 - 18:00
Lördag: kl. 10:00 - 16:00
Söndag: kl. 10:00 - 16:00
.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna. Sundbybergs Trafikskola AB. Organisationsnummer 556966-6828