Sundbyberg trafikskola

7 tips för att klara teoriprovet 2024

Tips för att klara teoriprovet

För att du inte ska bli en av de som varje år misslyckas med teoriprovet har vi här samlat viktiga tips för att hjälpa dig att klara det. Tips som sträcker sig längre än de vanliga "kom utvilad", "ta med giltig legitimation" eller varför inte "kom i tid" till teoriprovet. Låt oss ta en titt på dom!


Tips 1: Börja plugga tidigt inför teoriprovet och övningskör parallellt


  Oavsett hur snabblärd du än må vara så blir resultatet sällan bra när man börjar plugga inför teoriprovet dagarna innan det är dags att skriva det. Det kanske finns svårare och mer komplexa ämnen att lära sig här i världen än körkortsteorin men den ska inte underskattas. Teorin för att ta körkort är faktiskt rätt så omfattande och kommer kräva att du investerar en hel del tid och engagemang för att lära dig den.


  Se därför till att börja plugga teorin så tidigt som möjligt i din körkortsutbildning och gör det gärna parallellt med din övningskörning. På så vis har du möjlighet att praktiskt öva på det du lär dig i teorin, vilket ökar dina chanser att klara teoriprovet.  Tips 2: Plugga inte bara på körkortsfrågorna

  Vi människor fungerar alla olika och det gäller givetvis även hur vi tar in information. Vissa föredrar att lära sig saker genom att läsa, andra genom att lyssna, och vissa föredrar att göra något praktiskt för att kunskapen ska fastna i huvudet. Till exempel så kanske du föredrar att plugga inför teoriprovet genom att enbart läsa teoriboken, medan någon annan föredrar teorilektioner eller att nöta körkortsfrågor.


  Tyvärr märker vi dock att många elever gör misstaget att enbart plugga på övningsfrågorna och lägger all sin energi på att lära sig dessa utantill. Problemet med den metoden är att man då oftast saknar förståelse för den egentliga innebörden av frågorna, vilket gör att om samma fråga formuleras på ett lite annorlunda sätt så kan man helt plötsligt inte svaret och måste då chansa istället. 


  Oavsett vilken app, hemsida eller provbok du använder dig av så är frågorna nämligen inte formulerade exakt på det viset som frågorna är på själva teoriprovet. Memorera därför inte gärna frågorna utantill utan använd dom hellre som ett verktyg för att få en indikation på vilka områden inom körkortsteorin du är bra på och vilka du behöver plugga mer på. 


  Märker du att du har svårt för en viss typ av fråga inom till exempel Trafiksäkerhet, betyder det helt enkelt att du inte har tillräckligt med kunskap inom det området. Gå då tillbaka till teoriboken eller dina anteckningar från teorilektionerna och plugga på just det området. Lär du dig varför saker och ting fungerar som de gör kommer det sen inte spela någon roll hur frågan är formulerad på själva teoriprovet, eftersom att du då kommer veta svaret.  Tips 3: Låt en kompis testa dina körkortskunskaper

  Om du vill öka dina chanser att klara kunskapsprovet kan du alltid bjuda hem en god vän, syskon, partner eller varför inte din kära mor eller far för att förhöra dig på körkortsfrågorna som du känner dig osäker på. Det kan vara ett trevligt komplement till att bara sitta framför datorn / teoriboken och plugga teori ensam. Körkortsteorin blir vanligtvis både roligare och mer givande när man pluggar tillsammans med någon.   Tips 4: Träna på teoriprovet innan

  Som ett sista steg för att förbereda dig inför ditt teoriprov kan det vara en bra idé att öva på att göra ett prov så som det kommer gå till på ditt riktiga teoriprov hos Trafikverket.


  Testa därför att på 50 minuter svara på 70 st provfrågor. På så vis får du en känsla för hur lång tid du kan lägga på varje fråga och hur det kommer kännas rent stressmässigt. Perfekt för att redan innan teoriprovet ha en taktik inför den stora dagen.


  De flesta som tillhandahåller körkortsteori vare sig det är en app eller en hemsida brukar ha testfrågor som liknar teoriprovets frågor och som man kan använda för att testa sig själv. Till exempel har vi tagit fram ett gratis teoritest som du kan använda dig av för att träna inför teoriprovet.  Tips 5: Ansök om förlängd provtid

  Om du känner att du har svårt att läsa finns alltid möjligheten att ansöka om att få mer tid på dig för att utföra teoriprovet. För B-körkort innebär detta att du får 70 minuter på dig istället för 50 minuter för att svara på 70 st frågor. Du gör dock fortfarande testet framför en dator i en sal tillsammans med andra människor. 


  Värt att nämna kan vara att det kan ta ett tag innan du får beslutet från Trafikverket om du blir beviljad eller nekad förlängd provid. Se därför till att vara ute i god tid och ansök om förlängd provtid så snart som möjligt.  Tips 6: Läs provfrågorna ordentligt

  Stress och slarv är ingen bra kombination för den som vill lyckas bra på teoriprovet. Trots att du kanske känner dig stressad pga den begränsade provtiden eller din egna prestationsångest, så se till att läsa igenom varje fråga ordentligt, gärna fler än en gång för att verkligen förstå vad som frågas efter. På så vis kan du undvika att göra onödiga slarvfel som annars skulle kunna vara skillnaden mellan ett godkänt och ett underkänt teoriprov.  Tips 7: Använd provtiden smart

  Sist men inte minst, se till att använda provtiden på ett smart och effektivt sätt. Du kommer som sagt att ha 50 minuter på dig att besvara 70 st frågor vilket innebär att du i snitt kan lägga 0.71 minuter, alternativt 42 sekunder, på varje fråga. Det är därför viktigt att inte fastna för länge på en specifik fråga eftersom att du då riskerar att inte hinna svara på alla frågor innan provtiden är slut.


  Alltså kan det vara en bra idé att markera frågorna du känner dig osäker på och gå vidare till nästa fråga istället. När du sen väl har gått igenom alla provfrågorna kan du återvända till de frågor som du tidigare var osäker på och tänka igenom dem en gång till. På så vis sparar du de "svåraste" frågorna till sist och kan lägga mer tid på dem. 


  Och kom ihåg, behöver du hjälp med att boka teoriprovet så kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig att försöka hitta en tid som passar dig. Lycka till nu med teoriprovet!


  ..  ..