Sundbyberg trafikskola

Automat eller Manuell: vilket körkort ska man ta?

Automat eller manuell - vilket körkort ska man ta?

Börjar det bli dags att ta B-körkort men du är osäker på om du ska ta körkort för automat eller manuell? Vi blir varje vecka kontaktade av elever som rådfrågar oss kring detta och därför tänkte vi här passa på att diskutera kring fördelarna och nackdelarna med respektive körkortstyp för att du på så vis ska kunna avgöra vad som är bäst för just dig. Körkort: Manuell vs Automat

År 2022 tog Trafikverket på begäran av Auto Motor & Sport fram statistik gällande hur många svenskar som på senare år tagit körkort för manuell respektive automat. Siffrorna är minst sagt intressanta.


Andelen personer i Sverige som år 2016 tog körkort för automat var 12 %, år 2021 hade den siffran stigit till 31 % vilket är en ökning på över 150 % på endast 5 år. Tar vi en titt på Stockholmsområdet för samma period ser vi en ökning på 50 % vilket resulterade i att nästan hälften av alla nya B-körkort år 2021 var automat.

  2016 (antal)

  Andel

  2021 (antal)

  Andel

  SVERIGE

  268 615

  301 743


  Manuell

  235 204

  88 %

  209 280

  69 %

  Automat

  33 411

  12 %

  92 463

  31 %

  STOCKHOLM

  52 889

  51 741


  Manuell

  40 893

  77 %

  27 856

  54 %

  Automat

  11 996

  23 %

  23 885

  46 %

  Trenden är alltså tydlig, allt fler väljer att ta körkort för automat. Betyder detta att du ska haka på trenden och göra som alla andra? Självklart inte. Valet av körkort beror helt och hållet på dina förutsättningar och preferenser. 


  Frågan är snarare om det finns någon bakomliggande orsak till varför allt fler väljer att ta automatkörkort? Svaret på den frågan får vi om vi tar en titt på fordonsindustrins utveckling de senaste åren. 


   Om vi blickar tillbaka till år 2000 så var endast 16 % av alla nya bilar som såldes det året utrustade med en automatisk växellåda. Spolar vi fram till 2012 var den siffran nästan 36 %, 2017 hade siffran stigit till hela 63 % och år 2020 hade nästan 80 % av alla nyregisrerade bilar en automatlåda. En otroligt snabb utveckling som troligtvis kommer att fortsätta även de kommande åren i takt med att det säljs allt fler hybrider och elbilar där automat är det enda alternativet på växellåda (Källa: Vi Bilägare).

   År

   Nya bilar - Manuell

   Nya bilar - Automat

   2000

   84 %

   16 %

   2012

   64 %

   36 %

   2017

   37 %

   63 %

   2020

   21 %

   79 %

   Men trots att vi går mot en allt mer "automatiserad" värld kan det vara värt att känna till att Sveriges fordonspark fortfarande består av fler manuella bilar än automatbilar. Statistik från Transportstyrelsen från januari 2021 visar nämligen att av de cirka 7 miljoner bilar som finns i Sverige, är 64 % av dessa utrustade med manuell växellåda och resterande 36 % alltså med automatlåda. Så riktigt än har inte automatväxellådan tagit över.


   Automatkörkort

   Bortsett från trenden att allt fler bilar numera blir utrustade med automat finns det andra fördelar men även nackdelar kopplat till automatkörkort som kan vara bra för dig att känna till. 


   Fördelar:

   • En automatbil anses av många vara lättare att köra då du som förare slipper sköta växlingen som sker med hjälp av växelspaken och kopplingspedalen. Alltså behöver du endast hålla koll på 2 stycken fotpedaler istället för 3, det vill säga gaspedalen och bromspedalen.


   • Det kan även vara billigare och gå fortare att ta automatkörkort jämfört med manuellt körkort. Genom att inte behöva lära sig om växling och dragläge kan du hoppa över vissa moment i utbildningsplanen vilket vanligtvis brukar leda till att man behöver ta färre körlektioner jämfört med om man hade tagit körkort för manuell.


   Nackdelar:

    • Med ett automatkörkort är du endast tillåten att köra bilar med automatväxellåda vilket eventuellt kan komma att begränsa dig framöver t.ex i samband med vissa jobb, vid hyrning av bil under din semester eller vid köp av bil.


    • Om du är begränsad till att köra och äga automatväxlade bilar så kan det vara bra att känna till att dessa generellt sett brukar vara aningen dyrare att köpa än manuella och även service- och reparationskostnaderna tenderar att vara något högre.    Manuellt körkort

    För- och nackdelarna för manuellt körkort kan ses som motsatserna till automatkörkortets för- och nackdelar.


    Fördelar:

    • Körkort för manuell möjliggör att du kan köra alla typer av bilar dvs bilar både med manuell växellåda och automatisk växellåda, något som gör dig mer flexibel i både privatlivet och arbetslivet.


     Nackdelar:

     • Körkortsutbildningen för att ta manuellt körkort är som tidigare nämnts något mer omfattande än för automat vilket innebär att det generellt sett kräver att man lägger mer tid och pengar på sin körkortsutbildning framförallt i form av körlektioner jämfört med ett automatkörkort.     Automatkörkort till manuell

     Låt oss säga att du har valt att börja ta körkort för automat och har påbörjat din körkortsutbildning men att du mitt i din utbildning känner att du vill ta körkort för manuell istället, är det möjligt? Givetvis!


     Det du behöver göra då helt enkelt är att börja övningsköra med en manuell bil istället för att på så vis lära dig hur man växlar på egen hand. Du behöver inte gå om eventuella teorikurser eller Risk 1 och Risk 2 utbildningar bara för att du mot slutet av din utbildning väljer att byta spår.


     Ett annat scenario kan vara att du redan har tagit körkort för automat och inser i efterhand att du skulle vilja ha körkort för manuell istället på grund av diverse olika anledningar. Skulle så vara fallet så behöver du endast göra om körprovet, det vill säga uppkörningen. Riskutbildningarna och teoriprovet behöver alltså inte göras om på nytt.     Slutsats

     Automat eller manuell? Det är frågan det. En automatbil är som sagt enklare att köra då du slipper tänka på växlingen och du kan på så vis spara en slant på din körkortsutbildning i form av du troligtvis kommer behöva färre körlektioner. Körkort för manuell ger dig däremot en större frihet då du kan köra både automatbilar men även manuella bilar som det förövrigt ännu finns gott om i Sverige. Vilket alternativ som är rätt för dig är det endast du som vet då det kort och gott beror på vad du tänker använda ditt körkort till.


     Vi på Sundbyberg Trafikskola erbjuder körkortsutbildning för både automat och manuell bil där våra priser på körlektioner för bägge körkortyperna givetvis är samma. Mer information kring hur körlektionerna går till hittar du på sidan Körlektioner.