Sundbyberg trafikskola

Internationellt körkort: För dig som ska köra bil utomlands

Internationellt körkort för bil

Har du tagit B-körkort i Sverige och planerar att resa utomlands? I så fall kan du eventuellt behöva ett internationellt körkort för att få köra bil i det landet du tänker besöka. Häng med så kikar vi på vad du bör känna till inför din resa.Vad är ett internationellt körkort?

Ett internationellt körkort (IKK) är enkelt förklarat en översättning av ditt svenska körkort till andra språk, för att det på så vis enkelt kunna förstås och accepteras i det land du tänker besöka.


Du måste alltså redan ha ett svenskt körkort för att kunna skaffa ett internationellt körkort och det internationella körkortet är endast giltigt för de behörigheter som du har på ditt svenska körkort (B, BE, A etc.).


Och kom ihåg att du också måste ha med dig ditt svenska körkort när du kör utomlands då det är ett komplement till ditt internationella körkort. Annars kan det bli ett problem om du till exempel vill kunna hyra bil utomlands.Vilka länder kräver internationellt körkort?

Ett internationellt körkort behövs inte inom EU men ska du resa utanför europas gränser så behöver du i de allra flesta fall ha ett IKK.  


Populära resemål såsom Thailand, USA, Australien och Nya Zeeland är det antingen ett krav eller en stark rekommendation att du som svensk ska ha ett internationellt körkort. Här hittar du en komplett lista på vad som gäller i diverse olika länder.


Även i Japan är det starkt rekommenderat att ansöka om ett IKK. Framförallt om du skulle vara sugen på att köra gokart mitt i centrala Tokyo, iklädd i din favoritfigur från Mariokart. Något som du definitivt inte vill gå miste om, vi lovar!

Mario kart i japan
Gokart i Tokyo iklädd i pikachu

Hur lång är giltighetstiden för ett internationellt körkort?

Ett internationellt körkort är antingen giltigt i 1 eller 3 år där längden beror på vilket land det är som du planerar att besöka och köra bil i. Värt att nämna är att giltighetstiden för ditt IKK börjar att gälla från datumet då det utfärdas och inte från och med det datum du anländer till landet ifråga.Hur skaffar man internationellt körkort?

Internationella körkort utfärdas inte av någon specifik myndighet i Sverige såsom till exempel Transportstyrelsen. Istället görs detta via någon av nedanstående organisationer:Klickar du på någon av länkarna tas du direkt till deras sida för att kunna beställa ett IKK.Vad kostar ett internationellt körkort?

Ett internationellt körkort kostar allt från ca 300 kr till 800 kr beroende på om du är medlem hos företaget/organisation du ansöker hos eller inte, samt hur bråttom du har att få körkortet.


Har du tid att vänta ca 2 veckor på att få ditt IKK hemskickat till dig så blir det alltså betydligt billigare än om du har bråttom och behöver ha det inom några dagar, eller till och med samma dag. Så var ute i god tid om du vill betala så lite som möjligt.


Vi önskar dig en kanonresa utomlands och hoppas du får nytta av ditt internationella körkort. Kör försiktigt!


....