Har du koll på vad Sveriges parkeringsskyltar betyder och reglerna bakom dem? Om inte så tänkte vi här gå igenom viktiga parkeringsskyltars betydelse och hur du tolkar dem, dels för att hjälpa dig inför teoriprovet, men även för att du ska slippa vara en av dem som varje år får en onödig parkeringsbot.
År 2021 så betalade vi svenskar nämligen hela 1,2 miljarder kronor i felparkeringsavgifter, en siffra som vi med den här lilla artikeln förhoppningsvis ska försöka minska!
Tillåten parkering
Den blåa parkeringsskylten med ett stort P på har du säkerligen sett någon gång. Ser du det här vägmärket utan några andra skyltar intill så vet att det är tillåtet att parkera här på markerad plats. Frågan är dock under hur lång tid?
Här gäller oftast den så kallade 24-timmarsregeln vilket kort och gott innebär att du får parkera din bil i 24 timmar under vardagar, från måndag till fredag. Efter denna period måste du flytta bilen.
Parkerar du istället under en helg eller dagen före en helgdag och på en helgdag gäller dock "fri" parkering vilket alltså tillåter dig att parkera längre än 24 timmar. Låt oss förtydliga det hela med två exempel:
Parkeringsförbud
Det finns en rad olika platser där du inte får parkera din bil, där vissa är mer uppenbara än andra.
Den kanske mest givna platsen där det råder parkeringsförbud är när du ser vägmärkena "Förbud mot att parkera fordon", samt "Förbud mot att stanna och parkera fordon", utan några andra skyltar intill. Förbudet för dessa märken gäller på den sidan av vägen där skylten är uppsatt och upphör vanligtvis att gälla vid nästa korsning om inget annat visas. Mer om dessa skyltar alldeles strax.
Andra platser där det råder parkeringsförbud men som kanske inte är helt självklara för den oinsatta är:
.
Tilläggstavlor: regler och betydelse
Tilläggstavlor brukar sitta intill exempelvis den blåa parkeringsskylten eller ett förbudsmärke och ger kompletterande anvisningar till skyltarna vilket gör att dem kan få en lite annan innebörd.
Tilläggstavlor som är uppsatta i samband med parkering informerar oftast om olika tidsbegränsningar för parkering, eller att det exempelvis råder parkeringsförbud vissa dagar i månaden.
Är tilläggstavlan blå betyder det att något är tillåtet, medan om den är röd och gul innebär det att något är förbjudet. Låt oss ta några exempel för att förtydliga deras betydelse och reglerna bakom dem.
När det finns flera tilläggstavlor under ett vägmärke så fungerar varje tavla som en separat tilläggsanvisning till märket ovan. I det här exemplet gäller alltså:
Om en tilläggstavla istället har flera anvisningar på samma tavla fungerar de tillsammans som en anvisning till det huvudsakliga märket. Alltså gäller här att:
Här kan vi se en skyltkombination där vi överst hittar ett förbudsmärke som säger att det råder parkeringsförbud, och under hittar vi en tidsangivelse som anger när parkeringsförbudet gäller.
Kombinationer av parkeringsskyltar och förbudsskyltar kan för många vara svåra att förstå. I det här exemplet gäller följande:
På en plats med denna skyltkombination råder generellt parkeringsförbud. Dock finns det ett undantag, det vill säga att mellan klockan 8 och 18 på vardagar är det nämligen tillåtet att parkera vid den här platsen men då endast i högst 30 minuter.
Ibland kan du stöta på parkeringsmärken som har tilläggstavlor som visar flera olika tider. Dessa tider visar oftast på när parkeringsreglerna för den specifika skylten gäller.
Så här tolkar du tiderna på tilläggstavlan som du hittar här intill:
I samband med en parkerings- eller förbudsskylt är det inte helt ovanligt att hitta en tilläggstavla under som visar en pil i någon riktning. Följande gäller då:
Alltså, tar vi en förbudsskylt med en nedåtriktad pil under som exempel så betyder denna vägmärkeskombination att det inte längre är förbjudet att parkera fordon efter den skylten.
Datumparkering
Datumparkering är en princip som används i Stockholm och andra städer runtom i Sverige för att förenkla stadens underhåll, såsom gatustädning och snöröjning. Enkelt förklarat så kan man säga att datumparkering betyder att:
Datumparkering
Låt oss förtydliga denna skylt med ett exempel.
Anta att det är den 15 april och du vill parkera på en gata där du ser att skylten för datumparkering gäller. Eftersom 15 april är ett ojämnt datum betyder det alltså att du inte får parkera på den sidan av vägen som har ojämna husnummer. Däremot är det tillåtet att parkera på gatan med jämna husnummer, vilket brukar vara på samma gata fast i motsatt körriktning.
Förbud att parkera fordon på dag med udda datum
Du kan även hitta denna skylt ute på gatorna som betyder att parkering inte är tillåten på dagar med udda datum på sidan av vägen där skylten är uppsatt.
Förbud att parkera fordon på dag med jämna datum
Sist men inte minst, enligt denna skylt är parkering förbjuden på dagar med jämnt datum på den sida av vägen som märket är uppsatt på.
Områdesmärken
Ett områdesmärke anger att ett område med förbud eller tillåtelse börjar. Inom ett område kan det dock finnas platser med andra bestämmelser gällande parkering. Dessa anges vanligtvis med hjälp av tilläggstavlor där tidsbegränsningar inte är helt ovanligt.
Skylten här intill visar ett förbudsmärke på ett områdesmärke som alltså betyder att förbud mot parkering gäller i hela området, förutom på eventuellt utmärkta parkeringsplatser.
Ett områdesmärke gäller fram till den plats där ett slutmärke är uppsatt eller där det på annat sätt framgår att bestämmelserna på märket inte längre gäller. Se den svart-vita skylten här intill.
Några avslutande ord om parkering
Tycker du fortfarande att det här med parkeringsskyltar är lite krångligt så kan du alltid ta hjälp av vår körkortsteori för att öka din förståelse.
Känner du istället att du redan har koll på parkeringsskyltarnas betydelse och vill testa dina kunskaper gällande parkering och andra skyltar, så är du varmt välkommen att göra vårt vägmärkestest.
När du väl sen har tagit ditt körkort och du någon gång ska parkera din bil vid en skylt som du inte kommer ihåg vad den betyder, för det händer även de bästa, så kan vi rekommendera att testa appen LazeePark. Din blivande bästa vän vid parkeringsfrågor!
..
..
.
Måndag: kl. 08:00 - 18:00
Tisdag: kl. 17:00 - 20:00
Onsdag: kl. 08:00 - 18:00
Torsdag: kl. 17:00 - 20:00
Fredag: kl. 08:00 - 18:00
Lördag: kl. 10:00 - 16:00
Söndag: kl. 10:00 - 16:00
.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna. Sundbybergs Trafikskola AB. Organisationsnummer 556966-6828